Tursko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je upozorenje za putnike koji žele posjetiti Njemačku, savjetujući im oprez zbog jačanja rasizma u toj zemlji pred izbore, protuturskih osjećaja i navodne potpore terorističkim skupinama.

"Politički čelnici u Njemačkoj grade svoje predizborne kampanje na protuturskim temeljima i blokiraju naše pridruživanje EU-u", navodi se u priopćenju.

Ministarstvo upozorava da je Njemačka "neko vrijeme pod utjecajem jačanja krajnje desnice i čak rasističke retorike." Tvrdi i da se u Njemačkoj ne može obratiti sudu zbog "ksenofobije i rasizma".

Ankara uz to optužuje da je Njemačka pružila utočište terorističkim skupinama, posebice Radničkoj stranci Kurdistana (PKK) i mreži Fethullaha Gulena. PKK je zabranjena teroristička skupina u Turskoj i EU, a Gulen nije.

Teroristi "se slobodno kreću ulicama" Njemačke, optužuje ministarstvo, savjetujući svojim građanima da izbjegavaju političke skupove ili događaje koje organiziraju terorističke organizacije koje odobrava njemačka vlada.

Upozorava i da se s turskim državljanima loše postupa na zračnim lukama u Njemačkoj. (Hina)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok