Srbijanska ministrica pravosuđa Nela Kuburović potvrdila je u četvrtak u Beogradu da će srbijanska vlada jamčiti da se haškog optuženika Ratka Mladića pusti na privremenu slobodu radi liječenja, a davanje jamstva Haškom sudu (ICTY) uskoro bi trebalo biti na dnevnom redu vlade Ane Brnabić.

"Poštujući zahtjev obitelji i odvjetnika generala Ratka Mladića, ministarstvo pravosuđa je pokrenulo procedure za davanje jamstva kako bi se Mladića pustilo na privremenu slobodu radi liječenja u Srbiji", rekla je Kuburovićeva novinarima.

Kuburović je objasnila da je ministarstvo na čijem je čelu "prikupilo neophodna mišljenja", podsjetivši kako je srbijanska vlada i ranije u sličnim slučajevima davala jamstva za optuženike koji su u pritvoru Haškog suda, te da je Srbija do sada poštovala ono što je jamčila.

"Vjerujem da će i ovog puta biti na pozitivan način odgovoreno odvjetnicima i obitelji generala Ratka Mladića", prenijeli su mediji izjavu srbijanske ministrice pravosuđa.

Predsjednik Liberalno-demokratske partije (LDP) i zastupnik u Skupštini Srbije Čedomir Jovanović poručio je ranije, reagirajući u povodu zahtjeva Mladićeve obitelji i odvjetnika, da bivšem vojnom zapovjedniku bosanskih Srba ne treba dati državno jamstvo za liječenje u Srbiji jer se, bježeći od Haškog suda  kukavički ponio prema građanima Srbije.

Jovanović se izjasnio protiv državnog jamstva  Mladiću jer je on "bio spreman žrtvovati i žrtvovao je milijune građana zbog osobnog kukavičluka i nespremnosti da se ponaša kao časnik", budući je pod optužbama za ratne zločine godinima bio u bijegu, krijući se i u Srbiji.

Tužiteljstvo ICTY-ja optužilo je Mladića za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata diljem BiH, dugotrajnu opsadu i teror nad građanima Sarajeva, te uzimanje pripadnika međunarodnih snaga UN-a za taoce tijekom rata u BiH 1992-1995. Tužitelji su u završnoj riječi tvrdili kako je tijekom suđenja dokazano sudjelovanje Mladića u udruženom zločinačkom pothvatu nasilnog stvaranja srpske države na terotoriju BiH, čiji je bio jedan od protagonista, te zatražili kaznu doživotnog zatvora. (Hina)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok