Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) Republike Hrvatske objavila je novi javni izvještaj o sigurnosnoj situaciji u ovoj zemlji.

Detaljni izvještaj na 35 stranica objavljen je četvrtu godinu zaredom, a kako navode iz ove Agencije, na ovaj način se građani upoznavaju sa sigurnosnom situacijom u Hrvatskoj, ali i u zemljama okruženja. U izvještaju koji obuhvata period druge polovine prošle i prve polovine tekuće godine, poseban dio posvećen je problemu ''radikalnog islamizma'' uz napomenu da ovaj problem nije privukao veći odziv.Izvještaj je objavljen u vrijeme brojnih debata o opravdanosti i utemeljenosti izjava visokih hrvatskih funkcionera, u prvom redu predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, koji govore o porastu broja ljudi s radikalnim namjerama - posebno u Bosni i Hercegovini.

''S obzirom na dobar ugled, položaj i prava muslimanske zajednice, radikalni islamizam u Republici Hrvatskoj nije naišao na veći odziv. Broj sljedbenika salafizma u Hrvatskoj je vrlo mali i čini ga nekoliko desetaka osoba koji ne pozivaju na nasilje'', navodi se u izvještaju Sigurnosno-obavještajna agencije.

U državama hrvatskog jugoistočnog susjedstva trenutačno ima više od 10.000 sljedbenika selefizma okupljenih u više desetaka tzv. paradžemata i nekoliko enklava, piše u nastavku izvještaja.

''Pri tome, pripadnici tzv. političkog salafizma ne zagovaraju nasilje, dok pripadnici tzv. džihadištičkog i takfirskog  selafizma  odobravaju terorističke napade. Uz to, ne priznaju stajališta službenih islamskih zajednica, zakone ni demokratsku vlast države domaćina. Porast broja sljedbenika salafizma vidljiv je i u zapadnoeuropskim  državama. Primjerice, njemačka sigurnosna služba objavila je da je u Njemačkoj broj sljedbenika selafizma porastao s 8350 u 2015. na 9700 u 2016. godini'', piše u izvještaju.

Treba reći da se ime države Bosne i Hercegovine konkretno u cijelom izvještaju nijednom ne spominje. Kompletan izvještaj možete pronaći na OVOM linku.

Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) je središnje državno tijelo Republike Hrvatske odgovorno za prikupljanje, analizu, obradu i ocjenu podataka koji su od značaja za nacionalnu sigurnost. Piše N1 televizija.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok