Za razliku od suradnika koji su ponedjeljak proveli u policiji bez previše izgleda da iduće dane dočekaju na slobodi, Ivica Todorić i njegovi sinovi Ante i Ivan nalaze se u inozemstvu i šalju poruke preko odvjetnika.

- Komunikaciju s osobom koja je u obvezi dati iskaz policiji preko odvjetnika policijsko postupanje ne poznaje - komentira najnoviju situaciju u istrazi krivotvorenja bilanci "Agrokora" bivši pomoćnik ravnatelja policije Željko Cvrtila. Piše Slobodna Dalmacija.

Ne može, dodaje Cvrtila, odvjetnik umjesto svog klijenta dati iskaz policiji, stoga naš sugovornik očekuje da će policija raspisati tjeralicu za osobama koje su joj u ovoj i idućim fazama istrage u "Agrokoru" nedostupne.

- Policija može već sutra raspisati tjeralicu za uhićenje osobe koju traži u vezi s izvidima u "Agrokoru" ako je iscrpila sve zakonom predviđene mogućnosti pronalaska, stupanja u kontakt, utvrđenja prebivališta i uručenja poziva takvoj osobi. Bez obzira na to je li ona u statusu osumnjičenika ili ju se traži u fazi istrage, na informativni razgovor ili slično - napominje naš sugovornik.

U prilog Cvrtilinim riječima ide i jedna od odredaba europskog uhidbenog naloga prema kojoj se taj način privođenja tražene osobe može potegnuti, osim zbog kaznenog progona i izvršenja kazne, i radi "mjera koje uključuju oduzimanje slobode".

- Daleko smo mi, u ovoj fazi istrage u "Agrokoru", od europskog uhidbenog naloga. Tjeralica, ako je bude, prvo će biti raspisana za područje Hrvatske, onda ide međunarodna, gdje se uključuje "Interpol". Uz europski uhidbeni nalog imamo i druge institute međunarodne pravne pomoći, jasno, ako su zemlje između kojih postoji potreba za suradnjom potpisnice tih instituta - upozorava Cvrtila.

Na pitanje koliko dugo može potrajati procedura policijske suradnje u traganju za osobama koje Državno odvjetništvo traži, imajući u vidu da je u slučaju Todorića riječ o istrazi o krivotvorenju bilanci "Agrokora", naš sugovornik kaže da to ovisi o ponašanju osoba koje se traži te intenzitetu istrage i međunarodne suradnje.

- Poseban je slučaj ako su osobe koje DORH traži dobile državljanstvo zemalja u kojima se nalaze, velika većina zemalja ne isporučuje svoje državljane drugim državama - zaključuje Cvrtila.

Gledajući dosadašnju praksu potrage u inozemstvu za osumnjičenicima i osobama koje je policija htjela saslušati u sklopu istraga, nameće se procjena da potraga za takvim osobama može trajati i nekoliko mjeseci. Sve ovisi, kako kaže Cvrtila, o intenzitetu potrage.

Kad su u pitanje daljnje namjere Ivice, Ivana i Ante Todorića, čini se da nema mjesta slučajnosti što su jučerašnji dan dočekali u inozemstvu. Još prije desetak dana metropolom su se prenijele informacije, pokazalo se točne, o imenima odvjetnika koje su angažirali za obranu.

Izjava jednog od odvjetnika Ivice Todorića Čede Prodanovića kako će "sve ovo vrlo dugo potrajati" možda se ne odnosi toliko na pretres Kulmerovih dvora kojem je Prodanović prisustvovao, koliko na proceduru pokušaja DORH-a da vlasnika "Agrokora" neposredno suoči s optužbama.

Prvo, dakle, treba vidjeti je li krivotvorenje bilanci jedini krimen koji se Todorićima stavlja na teret, ili je to samo početak.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok