Cijelo smijenjeno vodstvo Katalonije pobjeglo je u Bruxelles, prenosi La Vanguardia. Još jedne novine sa sjedištem u Barceloni, El Periodico, još ranije su napisale da je Puigdemont u belgijskog prijestolnici.

Španjolski državni tužitelj Jose Manuel Maza u ponedjeljak je pozvao na dizanje optužnice protiv katalonskih lidera zbog pobune i neposluha protiv španjolskih vlasti, piše Reuters.

Osim toga, državni tužitelj smatra da bi katalonske čelnike trebao optužiti i zbog nezakonitog korištenja sredstava iz budžeta.

Maksimalna zapriječena kazna za pobunu u Španjolskoj iznosi 30 godina zatvora, a za neposluh 15 godina zatvora.

U skladu sa španjolskim pravosudnim sustavom, ovaj zahtjev ide na razmatranje sucu, kojeg je Maza tražio i da pozove "separatističke" lidere kako bi svjedočili.

Smijenjeni katalonski predsjednik Carles Puigdemont jutros je na Instagramu objavio fotografiju zgrade predsjedničke palače s porukom "Dobar dan", ali tamo nije viđen, javlja Guardian.

Prema predsjedničkoj palači krenula je i predsjednica parlamenta Carme Forcadell, ali su španjolski mediji objavili kako je počela "čistiti raspored" nakon odluke o raspuštanju koja je donesena u Madridu.

Jedini je koji je potvrđeno bio u zgradi je ministar za održivost Joseph Roll koji je na svojem Twitter profilu objavio fotografiju sebe za radnim stolom. Ipak, nedugo zatim i on je napustio predsjedničku palaču. 

S druge strane, stotine građana i novinara iščekuju ispred vladine zgrade hoće li izaći Puigdemont. Katalonska policija, s novim šefom, dobila je nalog nadgledati napuštanje ureda, a dužnosnici danas moraju iznijeti svoje stvari, u protivnome bi mogli biti izbačeni.

- Još uvijek čekamo što će se dogoditi - rekao je jedan policajac na ulazu. Nekoliko kombija katalonske policije nalazi se uz zgradu. Aktivisti za nezavisnost istaknuli su katalonsku zastavu ispred ulaza, dok je nekoliko zagovornika španjolskog jedinstva postavilo svoju.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok