- Ni sam ne znam zašto sam uzeo pištolj. To naprosto sam sebi ne mogu objasniti.

Znam da se oružje ne smije dirati. Otac je to meni i bratu ponavljao od malih nogu. Doista, od kad smo bili djeca nije nam prestajao govoriti da se oružje ne dira. I ne, ne znam zašto sam ga uzeo - kroz suze s grčem u želucu pokušavao je istražiteljima u utorak navečer objasniti 22-godišnji mladić svoj nepromišljeni potez kada je iz očeva službenog pištolja u obiteljskoj kući u Petrinji, slučajno ranio svoga maloljetnog brata, piše Jutarnji list.

Nemili događaj zbio se oko 16 sati kada je stariji sin temeljnog policajca iz PP Petrinja propucao u nogu 14-godišnjeg brata. To se dogodilo dok su im roditelji, kako doznajemo, bili na groblju.

Zadržan u bolnici

I dok se na Odjelu kirurgije sisačke Opće bolnice “Ivo Pedišić” 14-godišnji dječačić oporavlja od posljedica teškog ranjavanja u potkoljenicu i gdje ostaje do daljnjega na liječenju, njegov brat i otac, svaki na svoj način, proživljavaju kalvariju. Naime, 22-godišnjak će nakon kriminalističkog istraživanja biti predan pritvorskom nadzorniku uz kaznenu prijavu za dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, a otac dvojice mladića je, pak, zbog teže povrede službene dužnosti udaljen iz službe do okončanja disciplinskog postupka. Službeni pištolj mu je oduzet te je ustanovljeno da oružje iz kojeg je njegov sin ranio drugoga, nije držao na propisani način. Ujedno, otkrilo se i da na odgovarajući način nije držao ni privatni pištolj za koji je posjedovao oružani list za držanje i nošenje pa mu je i to oružje u konačnici oduzeto.

Disciplinski postupak

Mještani u policajčevoj ulici su zgroženi tragedijom. O policajcu i njegovoj obitelji svi redom imaju samo riječi hvale.

- Ti dečki nisu loši. Dragi su i vrijedni. Nisu otišli stranputicom, vjerujte. Ponosni su na svog oca koji je policajac još od Domovinskog rata. Neće se tom čovjeku biti lako nositi s tragedijom. Iako ostavlja dojam čvrste osobe, on je vrlo emotivan, miran i nadasve profesionalan. Mislio je očito da su dečki odrasli i da znaju opasnost oružja pa je pištolj ostavio bez nadzora. Sreća da je metak završio u nozi.

Mlad je i brzo će rane zacijeliti, ali ako nakon disciplinskog postupka policajac ostane bez posla, a drugi sin mu završi u zatvoru, obitelj će biti bačena na koljena. Skromni su i žive od svojih malih primanja - rekla nam je jedna od susjeda petrinjskog policajca koja je u kobno vrijeme također, kako kaže, bila nedaleko od njih na groblju.

Ovo nije prva tragedija u obitelji policajaca zbog nepropisnog držanja službenog oružja, pa se opet aktualizira trebaju li nositi službeno oružje i nakon prestanka službe, iako svoj posao rade 24 sata dnevno.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok