Želudac sjevernokorejskog vojnika koji je u ponedjeljak prebjegao u Južnu Koreju pun je parazita te se još uvijek nalazi u kritičnom stanju, piše Korea Biomedical Review.

Liječnik Lee Cook-jong prebjega je uspješno operirao u srijedu ujutro u bolnici Sveučilišta Ajou, ali je dodao da je sjevernokorejski vojnik i dalje kritično. "Operaciju smo završili nakon što smo vojniku iz trbušnog zida izvadili metak", rekao je.

"Mučimo se s liječenjem pacijenta jer smo u njegovom želudcu pronašli velik broj parazita koji ulaze u i jedu ranjeno tkivo", dodao je Lee. "Osim toga, kod pacijenta smo naletjeli na parazita kojeg nikada nismo vidjeli kod Koreanaca i to nam pravi velike probleme. Radim 20 godina kao kirurg i takve sam parazite vidio samo u udžbenicima."

Jedan parazit u probavnom traktu vojnika bio je dugačak čak 27 centimetara.

Među parazitima se našla i vrsta nematoda s kojima se vojnik mogao zaraziti prije nego što su ga upucali.

Nematode mogu uzrokovati pothranjenost i blokirati crijeva, a uzrokuju pankreatitis (upalu ili infekciju gušterače) i upalu slijepog crijeva.

Stručnjaci kažu da s parazitima žive mnogi Sjevernokoreanci. Smatra se da je to zbog monotone prehrane na koju su Sjevernokoreanci osuđeni zbog činjenice da žive u izolaciji i nemaju pristup raznovrsnim namirnicama. "Oni uglavnom jedu rižu i kukuruz te kimchi i paštetu od graha. Nedostaje im proteina i esencijalnih masti", piše Reuters.

- Kod jedne žene koja je prebjegla pronašli smo 30 vrsta nematoda. U Sjevernoj su Koreji paraziti očito velik problem, rekao je profesor Seong Min s Fakulteta medicine pri Sveučilištu Dankook.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok