Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u utorak je poručio da predsjednica Kolinda Grabar Kitarović "apsolutno mora poštovati zakon" po pitanju oduzimanja odličja osuđenim generalima te da Hrvatska mora poštovati haške presude generalima.

"Bilo bi dobro da se negdje po briselskim hodnicima nađe premijera Plenkovića i pita njega što misli o oduzimanju odličja. HDZ je izručio sve generale Haagu, Ivica Račan nijednog, a sada se na ljudskoj žrtvi pokušavaju ukrasti jeftini politički poeni. Ratni zločin je ratni zločin, onaj tko je ubijao, silovao - mora za to odgovarati – za to nema opravdanja“, komentirao je Bernardić.

Na pitanje o sve češćim prijetnjama novinarima, poručio je da si Hrvatska ne smije dopustiti nikakve prijetnje, kao ni nasilje, kako prema medijima, tako i u obitelji ili nad ženama. Stoga je opet prozvao Vladu zato što još nije ratificirala Istanbulsku konvenciju iako je to HDZ najavljivao u predizbornoj kampanji.

"Vjerojatno Plenković to ne može jer mu ne daju njegovi u stranci, primjerice župan koji tuče svoju ženu“, ustvrdio je Bernardić, dodavši da u Hrvatskoj vrijede različiti kriteriji za razne skupine, pa tako, ono što je dozvoljeno velikim ribama, nije dozvoljeno malim.

Kazao je da je policija bila jako agilna u hapšenju za prijetnje premijeru, ali za prijetnje novinarima ne vidimo takve sankcije.

"Plenković je očito u smrtnom strahu od desnice u HDZ-u, ne drži primat u stranci, jedna priča vrijedi u Hrvatskoj, a kada dođe u Bruxelles zavlači se po hodnicima i gura glavu u pijesak“, ocijenio je Bernardić.

Dodao je i da je ovih je dana bio na gradilištu Pelješkog mosta na kojem, kaže, nije vidio ni jedan bager ni znak da se nešto tamo gradi. „Od sto eura iz Europe, vlada je povukla samo 7, od kojih dio potroši nenamjenski. Primjer za to su paketići za Svetog Nikolu pri čemu se otima siromašnima da se da bogatima“, kazao je čelnik SDP-a. (Hina)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok