Nakon više od punih 26 godina od napada na Banske dvore koje su granatirali zrakoplovi Jugoslavenske narodne armije (JNA), hrvatska policija objavit će rezultate kriminalističkog istraživanja koje je, kako doznajemo, među ostalima obuhvatilo i visoke vojne dužnosnike JNA.

Kaznena prijava do sada protiv nikoga nije bila podignuta, a nakon presice koja je najavljena za srijedu u Ravnateljstvu policije, doznat će se tko je i što točno radio 7. listopada 1991. godine, piše Jutarnji list.

U raketiranju zgrade u kojoj je tada bila smješetna i rezidencija prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i koji je u kobno vrijeme u njoj se nalazio, život je izgubila jedna osoba dok su četiri bile ozlijeđene. Osim toga, dio krova Banskih dvora je srušen, dok su pročelje i većina prostorija bili oštećeni.

 

Bili su to dani kada su srpsku agresiju svakodnevno trpjeli gradovi diljem Hrvatske, a nakon raketiranja je ocijenjeno da se radilo o pokušaju atentata na predsjednika Tuđmana jer je napad vođenim raketama bio usmjeren na njegove radne prostorije.

Dan kasnije prvi saziv Hrvatskog sabora donio je povijesnu odluku o neovisnosti, odnosno o razdruživanju Hrvatske od ostalih republika bivše države, a zbog sigurnosnih razloga, Sabor je, umjesto u svom povijesnom zdanju na Markovu trgu, odluku donio na sjednici u zgradi Ine u Šubićevoj ulici u Zagrebu.

Svake godine na obljetnicu raketiranja Banskih dvora kao po špranci se polažu vijenci na spomen ploču na zgradi Vlade RH, a nacija se iz godine u godinu pita hoće li taj zločin zastarjeti obzirom da za njega nitko još nije odgovarao.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok