Prva velika zimska oluja 2018. obrušila se u četvrtak na američki sjeveroistok, primoravši vlasti da zatvore škole i neke državne urede i poremetivši promet.

Nakon što je dan ranije donijela rijetke snježne padaline na jugoistoku zemlje, oluja je pogodila New York, čiji su građani poslušali upozorenja da ostanu kod kuće pa ih je na ulicama i metrou bilo manje.

Upozorenja na snježnu mećavu izdana su duž obale od Sjeverne Karoline do Mainea, a meteorolozi predviđaju vjetrove brzine do 89 kilometara na sat koji bi mogli rušiti stabla i električne stupove. Za Boston i obalna područja u sjevernoj Novoj Engleskoj najavljeno je 30 metara snijega.

>>> Žestoki vjetar i naleti kiše poharali Europu: u oluji Eleanor troje mrtvih

Oluja je rezultat brzog i rijetkog pada tlaka od 24 milibara u 24 sata koji neki stručnjaci nazivaju "ciklonska bomba". Zbog toga se pojačavaju snaga vjetra i snježne padaline.

Oluja je u srijedu zasipala snijegom glavni grad Floride Tallahassee, prvi put u 30 godini.

Otkazano je gotovo 3000 letova. Na tri velike zračne luke u New Yorku te na međunarodnoj zračnoj luci Logan u Bostonu otkazane su tri četvrtine letova.

Snježna oluja prekinula je ekstremnu hladnoću koja od Božića vlada dobrim dijelom tog područja i koja je zamrznula slapove Nijagare. No meteorolozi upozoravaju da će temperatura u petak naglo pasti i ostati niska cijeli vikend. Gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio upozorio je putem Twittera građane da ne idu na put i ne izlaze na ulice ako baš ne moraju. "Svi ovo vrijeme moraju shvatiti jako ozbiljno", poručio je.

U New Yorku i mnogim dijelovima New Jerseyja, Bostona i drugim gradovima u regiji zatvorene su škole.

Rano u četvrtak više od 35.000 kućanstava bilo je bez struje u Georgiji, Sjevernoj Karolini i Virginiji.

Hladnoću se smatra krivom za najmanje devet smrtnih slučajeva u zadnjih nekoliko dana, uključujući dvoje beskućnika u Houstonu. (Hina)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok