Na današnji dan prije 25 godina počela je vojno-redarstvena operacija Maslenica, velika oslobodilačka akcija hrvatskih oružanih snaga protiv srpskih pobunjenika zahvaljujući kojoj je omogućeno prometno povezivanje juga Hrvatske s ostatkom domovine preko Novskog ždrila.

Program proslave počinje u 8 sati, kada će zadarskim ulicama proći gradska glazba i svirati hrvatske budnice. U 10.40 počinje mimohod sudionika operacije, a u 11 sati preko gradskog mosta preletjet će bojni helikopteri Kiowa. Središnja svečanost u HNK, na kojoj će biti i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, počinje u 11.30.

Operacija Maslenica 1993. bila je prva oslobodilačka akcija hrvatskih vojnih i policijskih snaga nakon koje su ponovno povezani sjever i jug Hrvatske. Hrvatske vojno-redarstvene snage u samo 72 sata oslobodile su važne strateške točke. U prva tri dana akcije poginulo je 19 branitelja, a ranjeno ih je 70. No u snažnim protunapadima srpskog agresora, koji su slijedili odmah nakon akcije, do 31. ožujka 1993. broj poginulih hrvatskih branitelja popeo se na 127.

U kakvim je međunarodnim okolnostima operacija Maslenica planirana i izvedena te koje su postrojbe sudjelovale u oslobađanju zadarskoga zaleđa i stvaranju preduvjeta za ponovno prometno povezivanje sjevera i juga zemlje preko Novskoga ždrila, u emisiji U mreži Prvog govorili su umirovljeni satnik Jakov Čolak, umirovljeni brigadir Danijel Kotlar, povjesničar Zlatko Begonja i ratni izvjestitelj HRT-a Božidar Klarić. Emisiju možete poslušati ovdje. (HRT)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok