Najmanje su 63 osobe ubijene, a 151 je ranjena u eksploziji autobombe skrivene u vozilu hitne pomoći na policijskoj kontrolnoj točki u Kabulu, blizu četvrti u kojoj se nalaze strana veleposlanstva i vladine zgrade, izvijestio je glasnogovornik afganistanske vlade.

Talibani su preuzeli odgovornost za samoubilački napad, tjedan dana nakon sličnog napada na hotel Intercontinental u kojem su ubili 20 ljudi. Radi se o jednom od najkrvavijih napada u Afganistanu u posljednjih nekoliko mjeseci.

Prema bolničkim izvorima, broj žrtava mogao bi još rasti. Talijanska humanitarna organizacija Emergency u Afganistanu koja upravlja obližnjom traumatološkom bolnicom u objavi na Twitteru je izvijestila da je samo u njihovu bolnicu nakon napada primljeno više od 50 ranjenih.

Mirwais Yasini, parlamentarni zastupnik koji je bio u blizini u trenutku eksplozije, rekao je da se vozilo hitne pomoći približilo kontrolnoj točki koja nije daleko od ureda Visokog vijeća za mir i nekoliko stranih veleposlanstava i eksplodiralo. Oblak sivog dima dizao se ponad mjesta eksplozije u središtu grada a zgrade u krugu od više stotina metara su se zatresle od siline eksplozije.

Tailbani kontroliraju golema područja Afganistana i dijelove susjednog Pakistana. S vlasti su svrgnuti u američkoj invaziji 2001., ali uspjeli su se vratiti u neka ključna područja zemlje. (Hina)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok