Prema onome što pišu njemački mediji pozivajući se na savezna ministarstva za zdravstvo,  u Njemačkoj je vrlo lako dobiti posao njegovatelja i njegovateljice.

Naime,  prema podacima saveznih ministarstva čak oko 3,3 milijuna osoba u Njemačkoj treba pomoć. Predviđa se kako će ta potreba do 2030. godine prijeći brojku od četiri milijuna.

Kako u Njemačkoj nema dovoljnog broja njegovatelja, država spas traži u stranim njegovateljicama i njegovateljima.

“Savezne agencije za zapošljavanje, u ožujku 2017. bilo tek 3.000 nezaposlenih njegovatelja za starije osobe nasuprot 14.600 otvorenih mjesta. U budućnosti bi nedostatak mogao postati još veći. Njemačka zaklada za zaštitu pacijenata računa s time da će u idućih osam godina nedostajati 200.000 njegovatelja na puno radno vrijeme u toj branši. Do 2030. godine bi taj nedostatak mogao porasti na pola milijuna”, piše Deutsche Welle.

Problem je i u mladima koji ne žele raditi taj posao. Ako se i odluče, nakon nekoliko godina odustanu od njega.

Razlog njihove neizainteresiranosti su loši uvjeti, ali i male plaće. Naime, njegovateljica ili njegovatelj na puno radno vrijeme u njezi starijih osoba zarađuje u prosjeku mjesečno 2.621 euro bruto i time 16 posto manje od prosjeka svih uposlenih.

Još manje plaće imaju oni njegovatelji koji nisu  prošli trogodišnju zanatsku obuku. Oni zarađuju u prosjeku 1.870 eura bruto. Pritom valja imati na umu da se između 35 i 40 posto (u slučaju samca) bruto plaće odvaja za porez na dohodak i doprinose za zdravstveno i mirovinsko osiguranje, osiguranje za slučaj nezaposlenosti i porez solidarnosti s njemačkim istokom.

Njemački državljani se zato rijetko odlučuju na posao njegovatelja, pa Njemačka još uvijek spas traži u stranim radnicima.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije svijet