Sedamnaest osoba, djece i odraslih, ubijeno je na Valentinovo u srednjoj školi Marjory Stoneman Douglas u Parklandu, na jugoistoku Floride.

Ranjeno je 15 osoba. Devetnaestogodišnji Nikolaus Cruz pucao je iz poluautomatske puške sijući paniku među učenicima, nakon čega se predao policiji. Radi se o bivšem učeniku koji je iz škole izbačen iz disciplinskih razloga.

U napadu je koristio poluautomatsku pušku AR-15 koju je lako nabaviti u većem dijelu SAD-a. Rafalna paljba, karakteristična za ovaj tip puške, čula se na amaterskoj videosnimci načinjenoj u jednom razredu, a koju je objavila mreža CBS. Na snimci se vide učenici koji su se sakrili ispod stolova i ispružili na podu dok se izvana čuju krici. Mnogi su se sakrili u ormare kad su začuli pucnjavu. Žrtve su evakuirane helikopterom.

Nikolaus Cruz, rođen u rujnu 1998., objavljivao je na društvenim mrežama "alarmantne" poruke, kazao je šerif okruga Broward Scott Israel. Istaknuo je kako je nužno prijaviti takve objave. Nikolaus Cruz je u školi bio poznat kao problematično dijete, tvrde neki svjedoci, a prenose lokalne mreže. Jedan učenik je izjavio kako je Cruz bio "samotnjak" koji je prije nekoliko mjeseci napustio školu i preselio se na sjever nakon majčine smrti. Navodno je prošao i vojnu obuku, doznaje se od izvora u Pentagonu koji ne navode pojedinosti.

Srednja škola Marjory Stoneman Douglas u Parklandu, oko 72 km sjeverno od Miamija, zatvorena je. (HRT)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok