Istraga Haškog tribunala o samoubojstvu generala Slobodana Praljaka je završena i nije ukazala na bilo kakav propust službe osiguranja i protokola Tribunala, priopćila je njegova braniteljica Nika Pinter.

Zagrebački "Jutarnji list" navodi da to znači da nitko neće odgovarati za unošenje kemikalije kojom se Praljak ubio, ali i da nema odgovora na pitanje kako je otrov uopće dospio u sudnicu Haškog tribunala.

Pinter je rekla da još jednu istragu vodi nizozemska policija, koja će o rezultatima obavijestiti hrvatsko diplomatsko predstavništvo.

U sobi Praljka nakon njegove smrti pronađena je koverta sa imenom Nika, ali u njoj je bilo još jedno pismo, upućeno njegovoj supruzi.

Pinter kaže da bi se odmah odazvala pozivu suda ako bi se pokazalo da je suučesnica u Praljkovoj smrti, dodajući da bi ta istraga kratko trajala, jer Praljka nije vidjela posljednjih godinu dana.

Nakon što mu je potvrđena kazna zatvora od 20 godina zbog ratnih zločina počinjenih u BiH, Praljak je 29. studenog prošle godine u haškoj sudnici popio otrovnu tekućinu iz bočice, za koju je kasnije utvrđeno da je kalij-cijanid.

Praljak je zajedno sa Jadrankom Prlićem, Brunom Stojićem, Milivojem Petkovićem, Valentinom Ćorićem i Berislavom Pušić, osuđen za udruženi zločinački poduhvat,  zločine protiv čovječnosti, kršenje zakona ili običaja ratovanja i teške povrede Ženevskih konvencija. (Srna)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok