Vijeće za suočavanje s posljedicama totalitarnih režima, popularno zvano “vijeće za prošlost”, utvrdilo je preporuke i smjernice kako se odnositi prema simbolima totalitarnih režima nakon godinu dana rada. Vijećem je predsjedao predsjednik HAZU-a akademik Zvonko Kusić.

Ono što je izazivalo najviše znatiželje: pozdrav “Za dom spremni” protuustavan je, ali se iznimno može koristiti za potrebe obljetnica HOS-a. Crvena zvijezda petokraka je ustavna, ali ima i negativne konotacije, pa postoje situacije kad njezina uporaba može biti sankcionirana.

Hrvatska sankcionira sve oblike slavljenja fašističkih režima, a iznimno dopušta uporabu izraza ‘Za dom spremni’ u strogo komemorativne svrhe kad se radi o stradanju nekog od vojnika iz Domovinskog rata, jedan je od glavnih zaključaka preporuka i smjernica Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, koji su upućeni Vladi.

Nakon sjednice Vijeća, premijer Andrej Plenković kazao je kako je, što se tiče konkretnog slučaja pozdrava ‘Za dom spremni’, koji je registriran kao dio statutarnih odredbi određenih udruga koje se vežu na aktivnosti HOS-a tijekom Domovinskoga rata, on suprotan Ustavu RH. “Dakle, tu nema nikakvih dilema i Vijeće je to jasno reklo, ali je isto tako uvažilo činjenicu da se u striktno pravno gledajući propisano situacijama može koristiti kao iznimka uz posebno prethodno dopuštenje. To je bit te preporuke”, istaknuo je Plenković.

Odgovarajući na pitanja novinara, predsjednik Vijeća Zvonko Kusić rekao je da je takav izniman slučaj primjerice održavanje komemoracije za poginuloga člana HOS-a ili slično, upozorivši međutim da su to preporuke Vijeća, a da je sada na zakonodavcu da preciznije utvrdi o kojim je okolnostima riječ. Članovima Vijeća crvena zvijezda i komunistički simboli koji označavaju antifašističku borbu u Drugome svjetskom ratu nisu sporni, javlja Hina, prenosi HRT.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije svijet