Vladimir Putin bit će i četvrti puta ruski predsjednik. Nakon prebrojane polovice glasačkih listića, Putin je osvojio 75 posto glasova, objavilo je središnje izborno povjerenstvo.

Na drugom je mjestu s 13,4 posto kandidat komunista Pavel Grudinin, pred ultranacionalistom Vladimirom Žirinovskim koji je dobio 6,3 posto i liberalnom novinarkom Ksenijom Sobšak s 1,4 posto. Javlja HRT.

Ruski predsjednik u govoru održanom večeras u središtu Moskve, zahvalio je glasačima što su ga ponovno podržali za šefa države.

Putin je ocijenio pred više stotina pristaša da je njegova pobjeda znak povjerenja i nade, kao i priznanje za ono što je postignuto u posljednjih nekoliko godina, unatoč teškoćama.

U njoj vidim povjerenje i nadu našeg naroda, rekao je.  Dodao je da je važno zadržati jedinstvo, jedinstvo je ključno za uspjeh. Imamo tako snažnu ekipu, milijune. Hvala vam, rekao je Putin, naglasivši da će njegova vlada raditi na poboljšanju života svakog Rusa.

Putin je kasnije novinarima zanijekao da njegova zemlja ima kemijsko oružje, uključujući i ono kojim je prošlog mjeseca otrovan bivši ruski špijun Sergej Skripal. Rusija nema tako nešto, rekao je Putin dodajući da je Rusija uništila kemijsko oružje pod nadzorom međunarodnih promatrača i da je spremna na suradnju s Londonom.

Nevladina organizacija Golos koja je specijalizirana za nadzor izbora, na svojoj je web stranici napisala da je do 17,45 sati po GMT-u zabilježeno 2.629 neregularnosti, od višestrukog glasovanja do onemogućavanja rada promatračima, javila je agencija AFP. Izborno povjerenstvo priznalo je da je bilo neregularnosti, ali nikako u tom opsegu te naglasilo da one ne utječu na legitimitet ukupnih rezultata.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok