Sutkinja Općinskog suda u Puli Vera Glasnović Gjonio slobodila je od krivnje izvanbračne supružnike iz Italije koji su bili optuženi da su uzgajali marihuanu radi daljnje prodaje, piše Glas Istre.

Naime, ženu u dobi od 48 godina koja ima hrvatsko i talijansko državljanstvo državno je odvjetništvo teretilo da je zajedno s godinu dana starijim suprugom, talijanskim državljaninom, od svibnja do sredine srpnja 2017. godine u unajmljenom stanu u jednom istarskom gradiću uzgajala marihuanu.

Teretilo ih se da su nabavili opremu potrebnu za uzgoj marihuane u zatvorenom prostoru - "indoor" šator, lampu, ventilatore i tekućinu za prihranjivanje biljaka - i uzgojili devet biljaka konoplje. Kada su "otkriveni", biljke su bile visoke između 14 i 65 centimetara.

Ženu se teretilo za neovlaštenu proizvodnju i promet drogama, a muškarca da joj je u tome pomagao. Međutim, u sudskom postupku okrivljena žena iznijela je obranu koju je potkrijepila konkretnom medicinskom dokumentacijom, prenosi Jutarnji list.

Ona je naime još od 1996. godine HIV pozitivna i boluje od Hepatitisa C zbog čega je stalno bombardirana tabletama i terapijama. U obrani je još navela i da je 74-postotni invalid te da je zbog bolesti i lijekova imala problema s bubrezima i jetrom te da stalno trpi jake bolove.

Na internetu je pročitala da bi joj, kako bi uklonila navedene tegobe, mogao pomoći maslac od indijske konoplje. Preko interneta je nabavila i svu opremu potrebnu za uzgoj konoplje, a suprug joj je pomogao u spravljanju preparata. Na sudu je kazala da joj je konzumacija maslaca s indijskom konopljom znatno poboljšala zdravstveno stanje te da je to za nju lijek.

Izvanbračni supružnici oslobođeni su jer je u postupku utvrđeno da je riječ o beznačajnom djelu. "U prvom redu treba imati razumijevanje, pa i neku vrstu sućuti radi bolesti okrivljene i poći od nesporne okolnosti da je čovjek u takvom stanju spreman učiniti sve da bolove ukloni", rekla je sutkinja Glasnović Gjoni.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok