Radije ćemo u zatvor nego izdati ispovjednu tajnu u bilo kojem slučaju – kategorično su poručili australski katolički svećenici nakon što je australska Kraljevska komisija zatražila od pravosudnih vlasti da kazneno procesuiraju svećenike koji nisu prijavili slučajeve seksualnog zlostavljanja djece za koje su doznali tijekom sakramenta ispovijedi.

No katolički svećenici odbijaju pristati na takav odnos vlasti prema pitanju ispovjedne tajne, koju su dužni čuvati po svaku cijenu već dvije tisuće godina, te se pozivaju na jedno od temeljnih prava religijskih sloboda koje se poštuje u svim zemljama svijeta i nikad u povijesti nije bilo ugroženo na ovaj način, a ako je takvih slučajeva i bilo, svećenici su radije pristajali proliti krv nego javno iznijeti ono što su čuli u ispovijedi. Piše Slobodna Dalmacija.

Međutim, odluku koja ih tjera na kršenje ispovjedne tajne već su donijele dvije jedinice lokalne samouprave: Teritorij glavnoga grada Canberre te Južna Australija, a sljedeći koji priprema usvajanje jest Novi Južni Wales.

– Država traži od nas da počinimo ono što smatramo najtežim zločinom, pokušava ukinuti naše vjerske slobode, uništiti srž onoga što nas čini katolicima, i ja, a vjerujem ni moji kolege, nismo spremni pristati na to – kazao je Michael Whelan, svećenik iz Sydneya, zapitavši se kako će vlasti uopće znati što je svećenik u ispovjedaonici čuo.

Australski svećenik Alexandre Lucie-Smith navodi kako se, ako svećenik bude po nalogu policije morao odavati ono što je doznao u ispovijedi, više nitko neće ispovijedati.

– Ispovjedna tajna postoji s razlogom i siguran sam da bi svi svećenici koje poznajem radije pristali na zatvorsku kaznu nego je odali i time prekršili smisao ovog sakramenta – kazao je, dodavši kako svećenici u okviru ispovijedi mogu samo pokušati nagovoriti prijestupnika da potraži stručnu pomoć ili se prijavi policiji.

Nadbiskup Canberre msgr. Chistopher Prowse zatražio je od državnih vlasti prije nego se zakon počne provoditi – a rok je 19. ožujka 2019. godine – razgovor kako bi shvatili što je ispovjedna tajna, zbog čega je katolički svećenici ne mogu odati, te da pokušaju naći kompromisno rješenje.

– Prema mojem iskustvu, na ispovijed dolaze pokornici koji se kaju za svoje grijehe, dok pedofili koji čine stravične zločine ne dolaze sami sebe prijavljivati – navodi nadbiskup Prowse.

Prema tradiciji Katoličke crkve od samih početaka, ali i prema Kanonskom zakonu, svećenik je dužan čuvati ispovjednu tajnu do smrti, a u slučaju izravnog otkrivanja ispovjedne tajne svećenik se kažnjava izopćenjem. Također će se kazniti (blažim) kaznama ako nehotice oda neke dijelove ispovijedi.

Jedini kompromis na koji bi Crkva pristala, a to je mnogo puta potvrđeno i u praksi, jest da svećenik zločinca nagovori da se preda vlastima. U takvoj je situaciji bio hrvatski svećenik Željko Gruberović na službi u američkoj državi New Jersey, koji je tijekom ispovijedi uvjerio jednu ženu da vlastima prizna kako je lažno optužila čovjeka za silovanje, čime nije povrijedio ispovjednu tajnu.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije svijet