Papa Franjo pozvao je danas na konkretnu akciju u borbi protiv hitnog problema plastike koja zagađuje svjetska mora i oceane, i izrazio žaljenje što nema efikasnih zakona za zaštitu svjetskih voda.

Papa Franjo kome je jedan od prioriteta očuvanje životne sredine, uputio je poruku čiji cilj je da aktivira kršćane i druge da se obvežu da će spasiti ono što on naziva "impresivnim i fantastičnim" poklonom od Boga "velike vode i sve što one sadrže".

- Ne možemo dozvoliti našim morima i oceanima da budu zagađeni beskonačnim poljima plutajuće plastike. I u ovome je potrebna naša aktivna posvećenost da se suočimo s tom krizom - napisao je papa.

On je izrazio žaljenje što suviše često mnogi napori propadnu zbog nedostatka efikasne regulative i načina kontrole, posebno kada je riječ o zaštiti morskih oblasti izvan nacionalnih granica.

Preporučio je dvostruki pristup da se moli kao da sve ovisi od Boga i da se radi kao da sve ovisi od nas.

On je ocijenio kao "neprihvatljivu" privatizaciju vodenih resursa na štetu "prava ljudi na pristup tom dobru".

On se osvrnuo i na politiku raznih zemalja da spriječe migrante koji pokušavaju do njih doći preko mora.

Kako zemlje od Italije do Australije promoviraju politike da spriječe dolazak migranata preko mora papa se pomolio za vode koje neće biti znak podijele naroda već susreta za ljudsku zajednicu.

- Molimo se da oni koji riskiraju svoje živote u moru u potrazi za boljom budućnošću budu sigurni - rekao je Papa.

Papa nije naveo ni jednu zemlju on je dio svoje poruke uputio svim političarima koji se bave migracijom i klimatskim promjenama i apelirao na njih da primijene "velikodušnu i dalekovidnu odgovornost", javlja Slobodna Europa. (Fena)

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije svijet