U Zagreb je stigao Olufemi Elias, tajnik Međunarodnog mehanizma za kaznene sudove koji je zamijenio Haški sud.

Uoči današnjeg sastanka s ministrom pravosuđa i predsjednikom Vrhovnog suda dao je intervju za HRT. Među ostalim, govorio je o dovršetku suđenja ratnim zločincima Karadžiću i Mladiću i istrazi vezanoj uz samoubojstvo generala Slobodana Praljka.

Tajnik je zadužen za istagu u povodu samoubojstva Slobodana Praljka u sudnici. Što je pokazalo konačno izvješće?

Vode se dva postupka. Prije svega, vodi se istraga u Nizozemskoj, gdje smo gosti nizozemske vlade. Kad se dogodi nešto što je potencijalno kazneno djelo, to je u njihovoj ovlasti. Mi nemamo pravo provoditi istrage. Uvijek se sve može poboljšati, ali nijedan propis nije povrijeđen. Potvrđeno je da je sve rađeno u skladu s međunarodnom praksom, nije bilo nikakvih propusta. A opet, uvijek se može bolje. Ovaj incident je specifične naravi. U pitanju je malen predmet i morale bi se provesti detaljne fizičke pretrage za koje nismo imali osnova. 

U kakvoj je bočici bio otrov? Je li otrov smiješao sam ili je već bio spreman?

Nisam siguran o kakvoj se bočici radilo. Znam da je bila jako malena. Ne znam u kakvom je obliku otrov bio.  Podatke možete naći na našoj web stranici. Istraga nije otkrila da je bilo propusta u radu osoblja. Još čekamo rezultate Nizozemaca. Sve procedure nadgledaju međunarodna tijela kako bi bile u skladu s najboljom praksom i propisima za zatvorenike.

Pogledajte video.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije svijet