"Peglanje" ženskih grudi nasilan je i vrlo bolan tretman koji se još uvijek prakticira u nekim dijelovima Kameruna, zemlje s 25 milijuna stanovnika, donosi Deutche Welle u priči o Winnie Eyono Ndong koja je to i sama doživjela, te sada u okviru organzacije "Renata" po kamerunskim školama govori o svome iskustvu i iskustvima drugih žena, učeći djecu da su njihove grudi samo njihove i da ih nitko ne smije dirati.

Kad curice počnu "pupati" ulazeći u pubertet, majke i bake grudi im stežu, vezuju ili grubo masiraju, a jedan od oblika sprječavanja da se grudi normalno razvijaju naslanjanje je na njih užarenih lopatica, od čega često nastaju teške opekline.

Bolna praksa i dalje postoji bez obzira na sve napore da se prosvjećivanjem iskorijeni. Podataka je malo, donosi DW, i navodi kako je jedno istraživanje, koje je financiralo njemačko društvo za međunarodnu suradnju, ustanovilo da se broj slučajeva između 2005. i 2013. prepolovio.

Ipak je dvanaest posto anketiranih osoba ženskog spola odgovorilo da su na svojoj koži iskusile tu tradiciju. Prema podacima organizacije "Renata" ta praksa postoji i u susjednim zemljama Togou i Čadu.

Aktivistica organizacije Katerine Aba Fuda kaže da u tim zemljama "peglanje" grudi još nije prepoznato kao problem, a i oni koji imaju svijest o tome ne znaju kako progovoriti, jer je praksa "ravnanja" duboko ukorijenjena u kulturi i tradiciji.

Cilj je tih bolnih postupaka da grudi ne rastu ili da budu izuzetno ružne. Žene na sjeveru na taj način žele svoju žensku djecu zaštititi od seksualnog nasilja, dok u središnjem i zapadnom dijelu zemlje imaju druge razloge – rani rast grudi navodno odvraća od učenja jer dječaci onda bulje u djevojčice. No Winnie ne vjeruje da ova praksa sprječava seksualno zlostavljanje.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije svijet