Bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ivu Sanadera na Županijskom sudu sutkinja je proglasila krivim za ratno profiterstvo u slučaju "Hypo".

Određena mu je zatvorska kazna od dvije godine i šest mjeseci te državi mora vratiti 3,6 milijuna kuna koje je protupravno pribavio. U drugom slučaju, "HEP-DIOKI "oslobođen je optužbi.

U kaznu se ubraja i vrijeme provedeno u pritvoru.

"Zadovoljni smo osuđujućom presudom. Kazna zatvora je preblaga i na to ćemo se žaliti jer smatramo da zbog težine ovog djela, okolnosti i načina počinjenja kazna treba biti stroža", rekla je zamjenica ravnateljice USKOK-a Marija Vučko.

Sud Sanadera tereti da je u slučaju "Hypo", u kojem je optužen za ratno profiterstvo, kao mito uzeo 3 milijuna 600 tisuća kuna od austrijske banke. 

Prije kraja suđenja tužiteljstvo je Županijskom sudu predalo optužnicu s manjim izmjenama činjeničnog opisa u kojoj je ostala ista pravna kvalifikacija, pa se Sanader ponovno očitovao o krivnji, ustvrdivši kako optužbe da je primio mito od austrijske Hypo banke nemaju veze s istinom. Odgovarajući na optužbe tužiteljstva po kojima je on bio ovlašten za pregovaranje s bankom od koje je dobio proviziju u zamjenu za ulazak banke na hrvatsko bankarsko tržište, Sanader je kazao da takve ovlasti nema zamjenik ministra, već ministar.

U to vrijeme najpovoljnije kamatne stope iznosile su 18%, dok su kamate koje je Hrvatska dobila od Hypo banke bile manje za deset posto, rekao je Sanader i upitao zašto bi banka onda uopće nekome dala proviziju za davanje povoljnog kredita.

Ustvrdio je kako je jedina banka koja je htjela Hrvatskoj dati kredit bila Hypo banka, i to na pritisak tadašnjeg austrijskog ministra vanjskih poslova Aloisa Mocka.

Sanader i Ježić oslobođeni u slučaju "HEP-DIOKI"

U slučaju "HEP-DIOKI" Sanader i Ježić oslobođeni su optužbi.

U ovom slučaju Sanader je bio optužen da je pokojnog Ivana Mravka poticao da Ježićevoj tvrtki isplati pozajmicu od 15 milijuna kuna i prodaje struju ispod tržišne cijene. Sanader i nekadašnji vlasnik DIOKI-ja Robert Ježić u svojim su obranama odbacili krivnju za prodaju jeftine struje DIOKI-ju na štetu Hrvatske elektroprivrede (HEP).

Nisam nikome davao upute i naloge za jeftiniju struju. To nisam ni mogao kao predsjednik Vlade, kazao je Sanader, nakon čega je u sudnici puštena snimka njegove obrane u tužiteljstvu iz veljače 2012.

Riječ je o slučaju u kojem je bivši premijer uz Ježića, nekadašnjeg prijatelja, a potom i krunskog svjedoka Sanaderove optužbe u slučaju Ina-MOL, bio terećen zajedno s preminulim direktorom HEP-a Ivanom Mravkom. Budući da Mravka za života Sanaderovi odvjetnici nisu uspjeli ispitati, a on je u iskazu tužiteljstvu teretio bivšeg premijera, ustraju u tvrdnji da je postupak trebalo obustaviti. (HRT)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok