Bijeli psić imena Avatar bio je glavni svjedok provalničkih krađa u skupocjene butike u tri talijanska mjesta tijekom proteklih mjesec dana, koje je “odradila” tročlana balkanska banda - Hrvat Josip A. (52) te Srbi L. M. (39) i V. K. (41).

Provalnički trojac, kojem je za svaku provalu te bijeg s plijenom trebalo manje od minute, ukrao je više od pola milijuna eura vrijednih dizajnerskih torbi, galanterije i odjeće, piše Jutarnji list.

Uglavnom su u provalničke akcije odlazili pod okriljem noći. Pa su tako 9. listopada pred zoru u mjestu Riva del Garda u 5.30 sati ujutro obili bravu luksuznog butika Vanda u ulici Dante. Međutim, čim se alarm oglasio, divljački su otvorili vrata i brzinski s polica  i solića poskidali i natrpali u velike vreće razne torbe renomiranih brendova D&G, Burberry, Dsquared, Michael Kors... Vrijednost? Prema procjeni oštećenog vlasnika oko 50.000 eura.

U mjestu Forte dei Marmi iz trgovine Falconeri, također su pokazali što umiju pa su tako 2. listopada pokrali robu vrijednu 90.000 eura. Da bi 1. studenog upornost i trud im se dotad najviše isplatili jer su iz popularnog butika Duca di San Giusto u Cortini d’Ampezzo otuđili robu u vrijednosti od oko 400.000 eura. 

Tu njihovim aktivnostima nije kraj jer ih talijanski istražitelji sumnjiče i za pokušaj provale u butik Lorenzetti u mondenom skijalištu Madonna di Campiglio. Tog 7. listopada u zoru ih je, naime, otjerao alarm čim su napravili rupu u zidu. Prije svake pomno planirane akcije, 39-godišnji Srbin L. M., inače višestruki kršitelj zakona s podebljim dosjeom, je sa psom Avatarom išao u izvidnice. Potom su mu se na odabranoj lokaciji pridružila druga dvojica kolega koji su, uglavnom prema ustaljenom scenariju, provaljivali u butike i krali robu.

Svaku od tih provala zabilježile su nadzorne kamere okolnih trgovina prekoputa njihovih meta, i na svim snimkama uvijek je u kadru bio isti prizor - istog muškarca s istim psom. Bio je to okidač da kriminalisti prvo locirali tog “slučajnog prolaznika koji je u vrijeme provala baš šetao tom rutom u gluho doba noći i pogledavao prema trgovini”.

Na snimkama videonadzora u susjednim uličicama zatim su uočili kako taj šetač psa sjeda u automobil švicarskih tablica u koji “igrom slučaja u prtljažni prostor provalnici utrpavaju napunjene torbe s ukradenom robom”. Ubrzo su uočili dalje i da se vlasnik sa psom smjestio u jednom B&B pansionu, no pod nerazjašnjenim okolnostima soba koju je unajmio nije glasila ni na čije ime, a platio ju je gotovinom.

Kriminalisti su brzo povezali sve i otkrili lokaciju na kojoj su skupljali dojmove nakon netom odrađene provale u butik u Cortini d’Ampezzo. Prilikom uhićenja, policija je od njih zaplijenila netom ukradenih preko 1500 komada skupocjenih krpica i modnih dodataka, a koje bi lako unovčili da im plan nije osujećen.

Tijekom krim-istraživanja od trojice lopova oduzet je i impresivan provalnički alat, ali i poliuretanska pjena te uređaj za ometanje signala u krugu od 100 metara kojim su zavarali i alarm. U jedan su butik, priopćila je talijanska policija, ušli s originalnim ključem koji su ukrali. Bandi su oduzeta i tri auta, te više raznih registarskih tablica Švicarske, Austrije i Njemačke. Hoće li ih se povezati i s drugim (ne)djelima, pokazat će istraga, piše Jutarnji list.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok