Francuski parlament izglasao je zabranu fizičkog nasilja roditelja nad djecom, čime se svrstao uz bok većini država članica Europske unije, iako neće biti kazni za kršenje zakona.

Zabrana je potvrđena u gotovo praznoj dvorani Narodne skupštine jutros, s 51 glasom za, jednim protiv i tri suzdržana. Time se poništavaju roditeljska prava da discipliniraju svoju djecu tjelesnim kažnjavanjem koje je uvedeno u doba Napoleonove vlasti.

Zakon će osuvremeniti odredbom da se autoritet roditelja mora uspostavljati bez nasilja i da roditelji ne smiju pribjeći "fizičkom, verbalnom i psihičkom nasilju, tjelesnom kažnjavanju i ponižavanju". "Obrazovanje kroz nasilje može samo stvoriti još više nasilja u društvu. Isto tako vodi neuspjehu u školi, bolesti, samoubojstvu, antisocijalnom ponašanju i delikvenciji", rekla je Maud Petit iz centrističke stranke Demokratski pokret, koalicijski partner Macronove stranke Republika u pokretu. Javlja HRT.

Zabranu je predložila francuska ministrica za ravnopravnost spolova Marlene Schiappa koja je za novine Le Parisien rekla da su roditelji u krivu ako vjeruju da je vikanje, šamaranje i povlačenje djece za uši ispravan način uspostavljanja autoriteta. "Nijedan tip nasilja nije edukativan", rekla je Schiappa.

Prva dama Francuske Brigitte Macron također je podržala zabranu, dok je nekoliko konzervativnih i zastupnika krajnje desnice prigovorilo da se zabranom upliće u privatni život obitelji. Slijedeći primjer Švedske iz 1966., 54 države svijeta, uključujući 22 od 28 zemalja Europske unije, među kojima je i Hrvatska, imaju zakone kojima se zabranjuje tjelesno kažnjavanje djece. 

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije svijet