Zlato je zbacio s vrha potražnje njegov sestrinski metal, konstatira magazin Bloomberg analizirajući najnoviji rast cijena paladija na svjetskom tržištu. Paladij je, uz zlato, srebro i platinu, jedan od plemenitih metala s raširenom primjenom u gospodarstvu, a trenutno je najtraženiji u autoindustriji.

Bloomberg se referira na najnovije pokazatelje trgovanja metalima za neposrednu isporuku na londonskoj burzi prema kojima paladij dostiže cijenu od tisuću i 252 dolara za uncu, dok je cijena zlata tisuću i 251 dolar za uncu, piše novac.hr.

- Opskrba paladijem vrlo je ograničena, tako da je za cjenovne odnose paladija i zlata važno koliko su slabe ili jake ponude oba proizvoda – komentirao je za Bloomberg Chirag Seth, konzultant londonskog Metal Focusa.

Rast potražnje za paladijem dovodi se u vezu s pojačanom primjenom tog metala u uređajima za kontrolu ispušnih plinova u automobilima. Budući da se paladijski katalizatori koriste kod 'benzinaca' koji su trenutno traženiji od 'dizelaša', zbog poznatih afera s krivotvorenjem pokazatelja o zagađivanju dizel motora, i to je pridonijelo rastu potražnje za paladijem.

Prema dostupnim podacima, tijekom prošle godine iz rudnika u svijetu je izvađeno svega 208 tona paladija. Države s najvećim zalihama paladija su Rusija i Južna Afrika, od kojih svaka trenutno proizvodi 30 do 40 posto globalne proizvodnje. Ostatak značajnijih zaliha ovog plemenitog metala nalazi se u Kanadi, SAD-u i Zimbabveu.

Budući da Rusija drži značajan dio svjetskog tržišta paladijem, rast cijena tog plemenitog metala zacijelo je posljedica i ustrajnosti SAD-a i njegovih saveznika u gospodarskim sankcijama Moskvi. Rast cijena paladija na londonskoj burzi gotovo je neprekidan od 2015., što se poklapa sa zavođenjem i jačanjem sankcija Zapada Rusiji.

Osim u autoindustriji, paladij se koristi u proizvodnji nakita, elektronici, industriji građevinskih materijala te u medicini za proizvodnju zubnih plombi i opreme za kirurgiju.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok