U drugim djelovima bivše Jugoslavije mu skidaju i ruše spomenike, mijenjaju imena trgova i ulica, a u ovome gradu ga slave.

Naime, u srijedu će u Podgorici svečano biti otkriven spomenik Josipu Brozu Titu. Spomenik je postavljen već danas, navode crnogorski mediji. Prenosi Slobodna Dalmacija.

Spomenik, na čijem postamentu piše ‘Josip Broz Tito, 1892-1980, Zahvalni građani Titograda i Podgorice‘, postavljen je na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog na obali Morače.

Podsjetimo, Skupština glavnog grada Crne Gore nedavno je potvrdila  prijedlog odluke o podizanju spomenika Titu. U obrazloženju odluke je navedeno je da  je Crna Gora jedna od rijetkih zemalja koje se mogu ponositi svojim antifašističkim naslijeđem, kao i činjenicom da je prvi općenarodni ustanak u tom trenutku bio podignut upravo u Crnoj Gori, u čemu je i te kako bio značajan utjecaj Josipa Broza.

No, sve nije prošlo glatko jer 'Nova srpska demokratija' tvrdi da Tita smatraju zlikovcem. No, drugi političari i građani uzvraćaju i kažu da je Tito donio mir, za njih je heroj jer je porazio podle okupatore. te da podizanju spomenika Titu ne predstavlja jugonostalgiju, već primjer kako Crna Gora ostaje vjerna antifašističkoj orijentaciji poštujući nasljeđe Hrvata Tita. 

Spomenimo i da je Titov spomenik, rad velikog jugoslavenskog kipara Antuna Augustinčića, Podgorici poklonilo Ministarstvo obrane Crne Gore.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok