Njemačka savezna vlada usvojila je jučer zakonu o useljavanju stručne radne snage koji je posljednjih mjeseci izazvao veliko zanimanje javnosti pa tako i bh. građana, koji bi od 2020. trebao omogućiti i zapošljavanje kvalificiranih radnika iz zemalja koje nisu članice Europske unije, piše Večernji list BiH.

Zakon sad odlazi u parlamentarnu proceduru, a predviđanja da će se do posla u Njemačkoj lakše doći već s prvim danima 2019. godine, ovime su pala u vodu..

Za sve profesije

“Znamo da su njemačkom gospodarstvu potrebni profesionalci iz trećih država”, rekao je ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer (CSU) nakon odluke vlade u Berlinu i dodao da je bilo krajnje vrijeme stvoriti pravnu osnovu za to. Zakon će regulirati tko smije doći u Njemačku - da radi ili da se školuje. Općenito, fokus je na ljudima koji već imaju završen fakultet ili kvalifikaciju, odnosno stručnu spremu. Zakon je i sada relativno liberalan za ljude s viskom stručnom spremom, ali je za one s nižim kvalifikacijama bilo dosta prepreka. Nacrtom zakona predviđeno je da zainteresirana osoba koja ima završenu stručnu spremu i posebice ako je našla radno mjesto, smije raditi u Njemačkoj u bilo kojoj profesiji. To znači da radnu vizu mogu dobiti i ljudi čija zanimanja ne spadaju u skupinu traženih u Njemačkoj. Do sada je to bio jedan od uvjeta za dobivanje radne vize. Nova je vijest i to što se prilikom izdavanja radne vize više ne mora dokazati da za to radno mjesto nema odgovarajućih kandidata iz Njemačke ili EU-a. Međutim, ako ukaže potreba, ova klauzula, kojom se štiti domaća radna snaga, moći će se brzo ponovno uvesti. Još jedno novo pravilo je da osobe koje imaju stručnu spremu, posao mogu tražiti i u Njemačkoj, odnosno ne moraju imati ugovor o radu prije nego što uđu u Njemačku. Za traženje posla imaju šest mjeseci. Uz stručne kvalifikacije, preduvjet je i odgovarajuće znanje njemačkog jezika i dokaz o pokrivanju životnih troškova tijekom tog razdoblja, odnosno da neće ovisiti o državnoj podršci u Njemačkoj. Da bi strani radnici mogli raditi, njihova stručna sprema mora biti priznata u Njemačkoj. Ranije je baš oko toga bilo mnogo problema. Međutim, to bi s novim zakonom trebalo biti drugačije. Radi se na daljnjem razvijanju sustava priznavanja stupnja obrazovanja i na boljem savjetovanju zainteresiranih osoba iz inozemstva.

Prema Süddeutsche Zeitungu, nacrt zakona sadrži jednu važnu olakšicu u vezi s tim: naime, predviđena je “ograničena mogućnost” da “pod određenim uvjetima” strani radnik svoju diplomu stečenu u inozemstvu podnese na priznanje nakon dolaska u Njemačku. To znači da kvalificirani strani radnici mogu ući u Njemačku, usput raditi i za to vrijeme čekati na priznavanje svoje diplome.

Tražitelji azila

Što se tiče tražitelja azila, predviđa se privremena dozvola boravka i rada od dvije godine. Ako tražitelj azila ima posao, dvije godine ne smije biti protjeran. Ovo se odnosi na one kojima je azil odbijen, bar godinu imaju tzv. duldung, bar 18 mjeseci su zaposleni, plaćaju porez i doprinose.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok