Vatikan odobrava histerektomiju, odnosno odstranjivanje maternice, u slučajevima kada “reproduktivni organ više nije u stanju sačuvati zametak”, odnosno kada više nije moguća reprodukcija, kao i kada je život majke u opasnosti.

Odstranjivanje reproduktivnog organa i dalje se smatra moralno nezakonitim, ali ako ne može do kraja iznijeti trudnoću, onda se njegovo odstranjivanje ne može smatrati izravnom sterilizacijom, stoji u odgovoru Kongregacije za nauk vjere koji je, nakon što ga je potpisao i papa Franjo, u četvrtak objavljen u Vatikanu.Navodi Večernji.

Taj odgovor ažurira onaj iz 1993. koji se odnosio na “uklanjanje uterusa” i pozitivno odgovara na dvojbe o tom kirurškom zahvatu ako je maternica nesposobna za reprodukciju i ako “liječnici potvrđuju da bi trudnoća dovela do spontanog pobačaja prije nego što bi fetus dostigao stadij preživljavanja”. Ovim dokumentom ne ukidaju se odgovori dani prije 25 godina, naglašava se u priopćenju, već se histerektomija odobrava samo kada je život majke ugrožen. Dokument su supotpisali pročelnik i tajnik Kongregacije za nauk vjere kardinal Luis Ladaria i Giacomo Morandi.

Naglašava se da tu nije riječ o poteškoćama ili manjim ili većim važnostima vezanima za trudnoću, već o slučaju u kojem par ne može začeti. Ne radi se o sterilizaciji kojom se odbacuje potomstvo, već o uklanjanju maternice kada više nije u mogućnosti začeti. U enciklici Humanae Vitae papa Pavao VI. iznio je kako “posljednju riječ uvijek ima bračni par u dijalogu s liječnicima” s obzirom na pojedino zdravstveno stanje. Sadašnja odluka Kongregacije za nauk vjere otvara za vjernike nove mogućnosti u liječničkim zahvatima za očuvanje zdravlja. Žene s, primjerice, rakom maternice neće biti osuđivane u Katoličkoj crkvi ako odstrane maternicu.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok