Papa Franjo usporedio je u nedjelju svećeničko spolno zlostavljanje maloljetnika s ritualima poganskog prinošenja ljudskih žrtava i pozvao sve da “više nikada ne prikrivaju” takve zločine.

– Nijedno zlostavljanje ne smije se više nikada prikrivati (kao što se činilo u prošlosti) niti podcjenjivati – izjavio je papa Franjo zatvarajući u Vatikanu četverodnevni skup, prvi koji se bavi isključivo pitanjem svećeničkog spolnog zlostavljanja djece zbog čega je ozbiljno narušena vjerodostojnost Crkve te je summit već nazvan povijesnim.

– To me podsjeća na okrutnu vjersku praksu kakva je u prošlosti bila raširena u nekim kulturama, prinošenje ljudskih žrtava – napose djece – kao žrtava u poganskim ritualima – rekao je Papa.

U zaključnom govoru posebno je inzistirao na zastranjenju pojedinih pripadnika klera “koji su postali instrument u rukama Sotone”.

– U zlostavljanju vidimo ruku zla koja ne štedi čak ni dječju nevinost – rekao je Papa.

– Vrijeme je da poslušamo odjek zatomljenog krika malenih koji su bili izloženi krvnicima čija su srca anestezirana licemjerjem i moći. Ti užasni zločini moraju nestati s lica zemlje. Mnoge žrtve skrivene u obiteljima i raznim društvenim sredinama to zahtijevaju od nas – zaključio je papa.

Kad je riječ o konkretnim potezima poglavar Katoličke crkve zatražio je jačanje naputaka koje biskupske konferencije diljem svijeta trebaju provoditi.

‘To je obično pastoralno blebetanje’

– Nismo iznenađeni, razočarani smo – rekao je Švicarac Jean-Marie Fuerbrigner, žrtva svećenika pedofila, nazočan na Trgu sv. Petra u Rimu.

– Iskreno, to je obično pastoralno blebetanje, okrivljuju đavla. Vrte se kao mačak oko vruće kaše kako ne bi izravno zagrizli u srž crkvenih problema – ocijenio je.

Papa je posvetio velik dio izlaganja statističkim podacima o zločinima spolnog zlostavljanja u svijetu na svim društvenim razinama, napose u obitelji, školama, sportskim društvima.

– To je univerzalni problem koji nažalost postoji gotovo posvuda – ustvrdio je.

Papa Franjo u zadnje vrijeme hvalio je doprinos istraživačkog novinarstva koje je razotkrilo brojne skandale svećenika, ali je i upozorio da bi moglo biti i  zlonamjernosti.

Crkva mora “biti iznad svih ideoloških polemika i novinarskih politika koje često, iz različitih interesa, ne prezaju instrumentalizirati ni drame koje proživljavaju djeca”, ocijenio je.

U četiri dana konferencije Papa je želio da 190 sudionika sa svih kontinenata shvati da snose pojedinačnu i kolektivnu “odgovornost” pred tim skandalima.

Vjerodostojnost Katoličke Crkve, već  ozbiljno potkopana brojnim aferama, dodatno je narušena u 2018. otkrićem novih skandala u Čileu, u Sjedinjenim Državama i u Njemačkoj.

Hoće li biti ukinuta ‘pontifikalna tajna’?

Predsjednike 114 biskupskih konferencija, Papa je pozvao na “konkretan” rad tako što im je već u četvrtak podijelio smjernice postupanja koje sadrže 21 točku.

Organizatori su ponavljali da će biti doneseni akcijski planovi na kraju summita, svojevrstan “vademecum” s jasno popisanim koracima u postupku kod spolnog uznemiravanja i napada.

Tri člana Rimske Kurije govorila su o mogućnosti ukidanja “pontifikalne tajne” kad je riječ svećeničkom spolnom zlostavljanju. Oni traže više transparentnosti u sudskim postupcima koje provodi Crkva.

Navode da žrtve koje istupaju kao svjedoci nakon davanja iskaza nikada ne dobiju povratnu informaciju o tijeku procesa. (Hina)

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije svijet