Hodočasnici u Bleiburg ovoga proljeća prvi put riskiraju vrtoglave novčane kazne za isticanje ustaških simbola: od danas (1. ožujka) u Austriji je na snazi zakonska odredba koja znakovlje Nezavisne države Hrvatske izjednačava sa zabranjenim terorističkim organizacijama poput ISIL-a i Al-Qa'ide.

Austrijski parlament još je krajem prošle godine glasovima tamošnje vladajuće desnice – Narodne (OVP) i Slobodarske stranke (FPO) – izglasao proširenje dotadašnje zabrane ideološki, teroristički i nedemokratski proskribiranih simbola. Usvojena odluka, povrh standardnih nacističkih, predviđa novčane kazne od 4000 eura i za isticanje ustaških i ISIL-ovih amblema, ali i artefakata turskih "Sivih vukova", arapske "Muslimanske braće", palestinskog Hamasa, vojnog krila libanonskog Hezbolaha, kao i separatističko-marksističke Radničke partije Kurdistana (PKK). Navodi Slobodna Dalmacija.

Ponovljeno isticanje ovih "brendova", na znanje već registriranim prekršiteljima, Republika Austrija sankcionirat će udarcem po džepu od čak 10 tisuća eura. Premda odanost političkoj ideji i domoljublje nemaju cijenu, visina sankcija sigurno će staviti na kušnju mnoge tradicionalno urešene poklonike blaiburških okupljanja. Od zabrane korištenja simbola obuhvaćenih austrijskom odredbom izuzeta su medijska izvješća, filmovi, kazališne predstave, izložbe i sva događanja kod kojih je jasan edukativni odmak od propagandističkog odnosa prema proskribiranim organizacijama i ideologijama.

Ministarstvo unutarnjih poslova Austrije na svojoj je web-stranici nedavno objavilo i prošireni popis 13 zabranjenih zastava i simbola terorističkih organizacija i oružanih skupina, među kojima se prvi put nalaze i ustaška obilježja. Prvi simbol, službena značka ustaškog pokreta s vojničke kape, opisan je kao "srebrna granata iz koje suklja crveni plamen i na kojoj je crveno-bijela šahovnica s prvim bijelim poljem, uokvirena velikim slovom "U".

Drugi simbol iz austrijskog vodiča za prepoznavanje prekršitelja zakona artefakt je sa svojedobne službene zastave NDH: šahovnica s prvim bijelim poljem iznad koje je slovo "U" u hrvatskom pleteru. Ova dva simbola nisu jedina ustaška obilježja koja će austrijski redarstvenici tretirati kao kršenje zakona uoče li ih na majicama, transparentima, kapama ili zastavama: oni samo predstavljaju službene oznake poražene povijesne organizacije čiju će propagandu u svakom mogućem obliku tamošnje pravosuđe tretirati kao nepoželjnu i neprihvatljivu.

Inicijativa za zabranu ustaških simbola u Austriji pokrenuta je lani iz institucija savezne pokrajine Koruške koja se već godinama sve teže nosila s civiliziranim komemoriranjem povijesnih žrtava na Bleiburškom polju, lišenim otvorenih sentimenata prema karakteru ustaškog režima, uniformama poražene vojske, pa i prema masovnoj upotrebi Hitlerova i Pavelićeva pozdrava.

Formalni predlagatelj zakonskoga teksta, da paradoks bude veći, aktualni je austrijski ministar unutarnjih poslova Herbert Kickl, član nacionalističke i antimigrantske Slobodarske stranke (FPÖ).

On je zakonsku intervenciju koja bi jasnom zabranom obuhvatila i znakovlje „hrvatskog fašističkog ustaškog pokreta“ javno obećao nakon prošlogodišnjega komemorativnog okupljanja kod Bleiburga, jer se u austrijskoj javnosti i medijima bila podigla velika bura zbog neprimjerenih pozdrava i obilježja kod dijela hrvatskih hodočasnika.

Tom je prilikom austrijska policija zbog spornih postupaka privela i zadržala u pritvoru najmanje pet hrvatskih državljana, među kojima i istaknute članove HDZ-a, a gotovo istodobno državni odvjetnik u Salzburgu podigao je optužnicu i protiv 14 navijača hrvatskog porijekla zbog „veličanja fašističke diktature ustaša“ u domu roditelja jednog od optuženih.

Da bi se utvrdilo srodnost između ustaškog i nacističkog pozdrava, provođena su i stručna vještačenja.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz je povodom zakonskog širenja game zabranjenih simbola izjavio kako je liberalna demokracija vrijedna imovina koja se mora predano štititi.

- Organizacije koje ne prihvaćaju demokratske norme u našoj zemlji nemaju mjesta, bilo da je riječ o desnom ili lijevom radikalizmu ili o političkom islamu – poručio je tim povodom i austrijski vicekancelar te šef Slobodarske stranke Heinz Christian Strache.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok