Migranti su oteli trgovački brod, tanker El Hiblu 1, čija ih je posada spasila nedaleko od libijske obale te su naredili promjenu kursa plovidbe prema Malti, prenosi Jutarnji list.

Na radikalni postupak su se neki od 108 spašenih migranata odlučili nakon što im je rečeno da će ih vratiti u Libiju, ali teško da će ostvariti svoju namjeru. Naime, malteška vojska već je rekla da neće dozvoliti brodu ulazak u svoje teritorijalno more te da su njihovi brodovi spremni reagirati.

Kako navodi Times of Malta, brod je na putovanje isplovio iz Turske, plovi pod zastavom pacifičke državice Palau, a većina članova posade su turski državljani čije trenutno stanje nije poznato. Oteto plovilo već prate dva broda libijske obalne straže, a očekuje se da bi ovom brzinom do Malte mogao stići u četvrtak ujutro.

Prema izvorima iz malteške vlade na koje se poziva Times Of Malta, od 108 migranta na brodu 77 je muškaraca, a preostalih 31 su žene i djeca.

Osim brze i očekivane reakcije malteških vlasti oglasio i zamjenik premijera Italije i tamošnji ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini, čuven po netrpeljivosti prema migrantima, koji je postupak ove skupine nazvao piratstvom. Što tehnički zapravo nije točno, objasnila je za Times of Mlata profesorica pomorskog prava Patricia Vella de Fremeaux.

Naime, prema međunarodnom pravu, neprijateljsko preuzimanje mora se dogoditi u međunarodnim vodama da bi se kvalificiralo kao piratstvo. U ovom slučaju brod je otet u libijskim vodama, a oteli su ga ljudi koji su se nalazili na istom brodu. Prema međunarodnom pravu, piratstvo podrazumijeva situaciju s dva plovila. A ta razlika ima i pravne posljedice, tvrdi de Fremeaux.

- Kad je u pitanju piratstvo, svaka država smije intervenirati prema univerzalnoj jurisdikciji.

Ovaj slučaj, inače, podsjeća na situaciju koja se dogodila prošle godine u studenom kad je grupa na moru spašenih migranata odbila napustiti brod nakon što je pristao u Libiji. Kriza je trajala nekoliko dana, a okončana je tek nakon što su vojnici upali na brod.

Ironija cijele priče leži u tome da je baš dan prije otmice Europska unija odlučila da će prekinuti morske ophodnje u sklopu Operacije Sofija, a koje su pokupile desetke tisuće migranata koji su prelazili Mediteransko more na putu prema Europi.

To je učinjeno na zahtjev Italije koja ja rekla da više neće primati nove migrante, zbog čega će se operacija produžiti za još samo 6 mjeseci, ali u znatno smanjenom opsegu, piše Jutarnji list.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok