Dario Kordić, osuđeni ratni zločinac, gostovao je u utorak navečer na predavanju u studentskom domu Stjepan Radić u Zagrebu.

Pred kraj njegovog govora o vjeri i susretu s Bogom u dvoranu je ušla grupa studenata uz povike da je on ratni zločinac. Razvili su i transparent koji im je ubrzo oduzet, nakon čega su se razišli, javlja Al Jazeera Balkans.

Predavanje su organizirali don Damir Stojić i Studentski pastoral.

Podsjetimo, Koordića je Haški sud zbog ratnih zločina u Ahmićima osudio na 25 godina zatvora, a oslobođen je 2014. godine nakon što je dvije trećine kazne odslužio u Austriji.

- Imao sam tada 31 godinu i gledao sam masovno prolijevanje krvi po našoj prekrasnoj zemlji. Kada sada gledam unatrag i razmislim o tome niko od nas nije trebao preživjeti te strahote. Jedini ko nas je spasio bio je sam Bog. Kada je došla vijest o Daytonskom sporazumu sve su nas, kao zbog odmazde, prebacili u Haag. Proveo sam skoro devet godina u sobici, a u ruci jedino što sam imao je bila krunica. Molio sam se Bogu i dan po dan, tokom svog suđenja, sve sam mu postajao bliži. Osjetio sam kako me Gospodin čisti, a rešetke na mojem prozoru polako su nestajale - pričao je Kordić na sinoćnjem predavanju, prenos Klix.ba.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok