Pročelnik Kongregacije za pitanje svetaca kardinal Angelo Becciu koji se bavio i slučajevima Vatileaks o curenju informacija iz Vatikana kaže kako bi trebalo uvesti zakon kojim bi se u budućnosti novčano kažnjavali iznostitelji vatikanskih tajni.

Becciu je u razgovoru koji objavljuje Vatican Insider kaže kako su i Benedikt XVI. i papa Franjo bili potreseni dvijema aferama Vatileaks.Navodi Večernji.hr.

“Papa Franjo i papa Benedikt XVI. jako pate zbog takve izdaje. Nije bilo i nema opravdanja za ponašanje onih koji su iznosili tajne. Ono odgovara samo logikama moći, plod je frustracija, ljubomore, osvete, a za nekoga i ciljeva zarade”, kazao je Becciu, koji je govorio i o svećenicima homoseksualcima.

“Tko ima homoseksualne tendencije bilo bi bolje da ne bude u sjemeništu i da ne postane svećenik”, kazao je Bacciu citirajući papu Franju. Budući svećenici su pozvani da budu kasti.

“Kao što znamo svećenik tijekom dana je uglavnom pokraj drugih muškaraca, prije svega oni koji žive u vjerskim zajednicama i kako bi sačuvali svoju kastitost prepuručuje im se oprez u odnosu sa ženama. Ako homoseksualac stalno dijeli prostor i vrijeme svoga života s drugim osobama istoga spola bi li mogao živjeti u obećanom djevičanstu?”, iznio je Becciu i retorički pitao nije li previše od homoseksualne osobe tražiti da ne bude svećenikom.

No, to se odnosi na osobe koje imaju homoseksualne tendencije i htjeli bi ući u Crkvu, ali što se sa homoseksualnim svećenicima, biskupima i kardinalima?

“Bit će potrebno zahtjevati da poštuju svećenička obećanja, a ako netko nije sposoban ili je čak stvorio skandal bilo bi dobro za Crkvu da se povuće u privatni život isto kao što se traži i za posvećene osobe heteroseksualce”, ustvrdio je Becciu.

Dakle, svećenici (biskupi i kardinali) koji su prekriši danu riječ o svom djevičanskom držanju prema ženama morali su zbog toga napustiti svećenički poziv. Tako isto moraju učiniti i svećenici gay.

Becciu je govorio i o europskim izborima, te o suverenističkim i populističkim pokretima koji se pojavljuju u Europi.

“Suverenizam i nacionalizam su riječi koje nam se ne sviđaju, podsječaju nas na tužnu povijest kada su pokretani ratovi kao sredstvo za brzo i učinkovito riješenje za prevladavanje sporova među državama. Prošireni protueuropeizam nas navodi na odgovorna razmišljanja”, kazao je Becciu koji je i kritizirao one koji žele iskorijeniti kršćanstvo u Europi, kao i EU koja šuti o progonjenim kršćanima u svijetu. Budu li se otklonile te prepreke hod prema Europi koji su sanjali njezini utemeljitelji bit će brži.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u