Oba tornja katedrale Notre-Dame su sigurna, kazao je Laurent Nunez, tajnik ministarstva unutarnjih poslova.

Izjavio je to nekoliko sati nakon što je u strašnom požaru srušen zvonik i uništeno dvije trećine krova pariške katedrale.Javlja HRT.

Požar ipak jenjava. Sada je vrijeme hlađenja. Još radimo na očuvanju umjetničkih djela katedrale, rekao je Nunez novinarima na mjestu događaja.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron kazao je kako svečano obećaje da će čuvena pariška katedrala ponovno biti izgrađena.

- Ova katedrala dio je naše povijesti. Uz nju smo preživjeli ratove, oslobođenja i uvijek je bila u centru naših života. Kao i svi naši građani, tužan sam što moram gledati kako gori dio nas, napisao je na twitteru francuski predsjednik.

- Obnovit ćemo katedralu u narednih nekoliko godina. Počevši od sutra, pokrenut će se nacionalni program donacija koji će se protezati izvan naših granica, rekao je Macron. Požar  je nazvao strašnom tragedijom, ali smatra da je ipak "najgore izbjegnuto". Istaknuo je da se fasada katedrale i dva glavna tornja nisu srušili tijekom požara.

Macron je otkazao za večeras planirano obraćanje naciji, a u vezi njegova odgovora na krizu izazvanu prosvjedima "žutih prsluka".

Vatra u katedrali Notre-Dame buknula na skelama krovišta

Vatra je buknula oko 16.50 na skelama krovišta, da bi se početkom večeri srušio toranj visok 93 metra. Veći dio krova katedrale koji se prostirao na 100 metara progutala je vatra već u prvih sat vremena požara.

Jedan vatrogasac je teško ozlijeđen, izjavio je zapovjednik vatrogasne brigade Pariza general Jean-Claude Gallet.

Brojni svjedoci zaprepašteno promatraju kako gori znamenitost. Potresne snimke izravno emitiraju francuske tv-postaje i društvene mreže.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok