Policija je uhitila 40 osoba povezanih s bombaškim napadima na Šri Lanki, a među njima je i muškarac koji je vozio bombaše samoubojice te vlasnik kuće u kojoj su neki od njih živjeli, priopćile su tamošnje vlasti.

Islamska država u međuvremenu je preuzela odgovornost za terorističke napade, javio je Reuters.

Predsjednik Šri Lanke vojsci je dao veće ovlasti kako bi razotkrili sve povezane s napadima, a broj poginulih povećao se na 321 osobu. Među ubijenima je 45 djece, a danas je na Šri Lanki proglašen dan žalosti.

Internetom se sada širi snimka jednog bombaša samoubojice koji je ušao u punu crkvu u kojoj su vjernici slavili Uskrs, a nakon čega je aktivirao eksploziv koji je nosio u torbi na leđima.

Napadi su izvedeni u ukupno tri crkve i tri luksuzna hotela, a izveo ga je lokalni islamistički pokret National Thowfeek Jamaath. Osim poginulih, ozlijeđeno je još 500 osoba, od kojih je njih 375 u bolnici.

Ministar zdravstva Rajitha Senaratne rekao je kako su upozorenja počela još 4. travnja kada je ministar obrane pisao šefu policije i upozorio ga na djelovanje islamističkih ekstremista, a policija je 11. travnja pisala pak šefu sigurnosti pravosuđa i odjela za diplomatsku sigurnost. Još nije poznato je su li i koje su radnje poduzete zbog tih prijetnji.

Vlasti kažu kako su znali gdje teroristička skupina trenira i gdje su im ''sigurne'' kuće, no nisu identificirali bombaše samoubojice čija su tijela pronađena kao ni drugih dvadesetak osumnjičenih koji su pritvoreni. Svi bombaši bili su lokalni stanovnici, no sa sumnjivim stranim vezama.

Snimku bombaša samoubojice možete pogledati OVDJE

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok