Stotine tisuća slobodnih radnih mjesta i ogromna potražnja, zahvaljujući dobroj ekonomskoj situaciji u Njemačkoj, majstori i mehatronički inženjeri zatrpani su narudžbama. Ali to ne znači automatski i veće plaće, javlja Focus.de.

Online platforma za zapošljavanje, Stepstone, analizirala je plaće tehničkih i zanatskih stručnjaka za Izvješće o plaćama 2019. godine. Analiza pokazuje da visoka makroekonomska važnost ne znači automatski visoke plaće. Ne još.Prenosi Croexpress.

Prosječna godišnja plaća tehničara i obrtnika je, uostalom, oko 43.000 eura bruto . Za usporedbu: prema studiji, prosječna bruto plaća stručnjaka i rukovoditelja u Njemačkoj iznosi 58.900 eura. Uz kadrovsku odgovornost, ona je čak i ispod 68.000 eura. Raznolikost tehničke obuke i zanatstva je velika - jasne su i razlike u plaćama u pojedinim zanimanjima.

Najbolji radnici su majstori koji dolaze u prosjeku za 58.300 eura. Za to su se duže obrazovali i obično snose veću odgovornost. Ali i tradicionalno i odgovorno zanimanje vozača u prosjeku iznosi 43.600 eura. S druge strane, vrtlari zarađuju relativno malo - 32.800 eura.

Inženjeri elektrotehnike i mehatronički tehničari traže i dobru zaradu.  Veličina tvrtke također igra odlučujuću ulogu: velike tvrtke plaćaju svoje zaposlenike u prosjeku 51.100 eura, dok tvrtke s maksimalno 500 zaposlenih plaćaju oko 11.300 eura manje.

Plaće također odražavaju trenutni gospodarski razvoj. Inženjeri elektrotehnike i mehatronički inženjeri, na primjer, trenutno su u velikoj potražnji u automobilskoj industriji. Stoga oni spadaju s 53.500 eura ili 45.900 eura u bolje plaćene zaposlenike među tehničarima.

Plaća se povećava djelomično s povećanjem iskustva 

'Sve veća mobilnost, posebno kod velikih proizvođača automobila i dobavljača, već utječe na potražnju za kvalificiranim osobama', objašnjava André Schaefer, stručnjak za sadržaj na Stepstonu.

'Pretpostavlja se da će plaće, u odgovarajućih profesionalnih skupina, nastaviti rasti' , dodaje.

Plaće se također povećavaju s povećanjem radnog iskustva. Tako, inženjer elektrotehnike može povećati svoju početnu plaću od 36.000 eura u roku od deset godina za 10.000 eura, u prosjeku gotovo 47.000 eura. U prosjeku, plaća obrtnika raste u istom razdoblju sa 41.614 eura na 45.210 eura.

Odluka o mjestu rada posebno je važna za plaće kvalificiranih radnika u obrtničkim i tehničkim zanimanjima. Pogled na najveće gradove u zemlji pokazuje ponekad velike razlike u plaćama.

Tako su obrtnici i tehničari u Bremenu u prosjeku na 54.500 eura . Nakon toga slijedi Frankfurt na Majni i Stuttgart, svaki s oko 51.200 eura. Značajne regionalne razlike vidljive su i među zemljama u regiji: Tako su i Baden-Württemberg sa 48.200 eura i Hessen (46.600 eura), ali i Sjeverna Rajna-Vestfalija (44.200 eura) znatno bolje od Schleswig-Holsteina (37.600 eura) ili Saska-Anhalt sa samo 31.700 eura .

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com