Počasni bleiburški vod (PBV) pozvao je danas sve one koji namjeravaju 18. svibnja ići u Austriju na obilježavanje Bleiburške tragedije, da se klone bilo kakvih ustaških simbola ili onih koji asociraju na ustaštvo te da nipošto ne ističu znamenja, zastave i grbove koji su protuzakoniti i po hrvatskim i po austrijskim zakonima. Na komemoraciji se ne smiju isticati nikakave zastave osim crkvenih, vjerskih te hrvatska nacionalna zastava.

- Nisu dozvoljene zastave političkih organizacija ili stranaka, kao ni vojnih postrojbi. Ni HOS-a, ni bilo koje druge - potvrdio je voditelj predstavništva PBV-a Bože Vukušić. Piše Slobodna Dalmacija.

Kako je poznato, austrijske vlasti donijele su odluku po kojoj komemoracija ove godine više ne spada u vjerska događanje nego se sada na nju primjenjuje Zakon o javnom okupljanju. U svakom trenutku, ako primijete da se krši austrijski zakon, policija može prekinuti komemoraciju.

- Nadam se i vjerujem da će svi oni koji dolaze imati toliko razuma i političke pameti da neće raditi štetu koja bi mogla otežati ili u krajnjoj instanci dovesti do prekida komemoracije te u najgorem slučaju do njezine zabrane. Pozivamo vjernike da sudjeluju u liturgiji i molitvi kao što bi sudjelovali u bilo kojem drugom vjerskom hodočašću – poručio je Vladimir Šeks predsjednik Nadzornog odbora PBV-a.

Svjestan je kaže, da ima 'usijanih ludih glava i provokatora', i najavljuje da će se sve poduzeti da oni ne dođu do izražaja kako austrijska policija i vlasti ne bi imale povoda za prekid komemoracije.

Organizatori komemoracije nadaju se da će sudionici shvatiti kako bi korištenje zabranjenih i nepoželjnih simbola imalo najveću štetu za Republiku Hrvatsku, hrvatski narod i sve one koji štuju uspomenu na žrtvu Bleiburške tragedije.

Upitan hoće li se komemoracija premjestiti na neko drugo mjesto Vukušić je odgovorio kako se ravnaju prema stajalištima potomaka žrtava Bleiburške tragedije i Križnog puta te će to poštivati sve dok većina njih smatra da se ona treba održavati na Bleiburškom polju.

- Dok je ta volja jasna ne razmišljamo o nikakvoj alternativi – istaknuo je Vukušić.

Naveo je i kako je prošle godine, po procjeni austrijske policije, na Bleiburškom polju bilo između dvanaest i petnaest tisuća hodočasnika te da je privedeno njih šest. Od tog broja petorica su optuženi.

- Broj onih koji su se protuzakonito ponašali na komemoraciji bio je 0,042 posto i sve ostale poistovjećivati s njima je u najmanju ruku tendenciozno – komentirao je Vukušić.

Program komemoracije počinje u 11 sati molitvom kod hrvatskoga groba namjesnom groblju u Unterloibachu, nastavlja se kretanjem procesije od groblja u Unterloibachu prema Bleiburškom polju.

U podne je predviđen početak službenog dijela komemoracije na Bleiburškom polju, a nakon toga sveta misa.

Molitva za žrtve Bleiburške tragedije islamske vjeroispovijedi počinje u 13:35, zatim slijedi polaganje vijenaca i sve završava u 14 sati odjavnom riječi glasnogovornika Počasnoga bleiburškog voda vlč. Ante Kutleše.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok