Hrvatski državljanin kojeg je u subotu u Bleiburgu, zbog nacističkog pozdrava "Sieg Heil“ uhitila i zatvorila austrijska policija, ostat će u pritvoru u Klagenfurtu još koji tjedan nakon čega će mu biti zabranjen ulazak u Austriju.

Dizanje ruke u zrak 48-godišnjeg muškarca iz mjesta Vinice pokraj Varaždina dobro će opaliti i po džepu. Piše Slobodna Dalmacija.

Damir Laljek, varaždinski HDZ-ovac, vijećnik i vođa puta Varaždinaca u Bleiburg objasnio je kako se incident dogodio prije komemoracije.

- On je na cesti, dok je hodao, nepromišljeno i iz zafrkancije podigao ruku u zrak. Osobno ga ne poznajem a to su mi prepričali ljudi koji su bili s njim. To je odmah vidjela austrijska policija koja je stajala sa strane i koja ga je izvukla iz skupine i odmah odvezla u zatvor – kaže Laljek.

Nakon komemoracije kao vođa puta otišao se raspitati u policiju što će biti s njim.

- Rečeno mi je da je uhićen, da će do daljnjeg ostati u pritvoru i da je novčana kazna koju će morati platiti između četiri i pet tisuća eura. Doista ne znam što mu je to trebalo, svaki put putnicima kao vođa puta objašnjavam da se u Bleiburg idemo pokloniti žrtvama i ništa drugo. I ovaj put sam kazao da se ponašaju dostojanstveno i upozorio da su pravila oštra. Ali evo, nekima nikad dosta objašnjavanja – veli Laljek.

Ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić potvrdila je kako imaju informacije o uhićenoj osobi, ali još se ne zna što će istražni sudac odrediti.

- Uvijek smo na raspolaganju kako bismo pomogli, ali osoba koja je u pitanju je odbila pomoć – pojasnila je ministrica.

Glasnogovornik Koruške policije Rainer Dionisio, prije nego što sudac istrage odredi kaznu također nije mogao odgovoriti na pitanje koliko će uhićeni Hrvat ostati iza rešetaka. Moguće je da u istražnom zatvoru ostane i nekoliko tjedana.

- Čim izađe iz pritvora morat će odmah napustiti Austriju – pojasnio je Dionisio.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok