Kemičarka Zhong Huijuan dala je otkaz u srednjoj školi gdje je kemiju predavala gotovo deset godina i okrenula se farmaceutskoj karijeri. Pokazalo se to kao dobra odluka jer se bogatstvo 58-godišnje Kineskinje danas procjenjuje na osam milijardi dolara.

Njezina tvrtka Hansoh Pharmaceutical, koja se bavi proizvodnjom psihotropnih lijekova, u petak je izašla na hongkonšku burzu, a procjenjuje se na 10,4 milijardi dolara u tržišnoj vrijednosti. Kao vlasnica udjela od 68 posto u tvrtki, nakon IPO-a Zhong bi mogla biti “teška” oko osam milijardi dolara. Ipak, kako piše Bloomberg, Zhong nije najbogatiji član svoje obitelji. Bogatstvo njezina supruga Suna Piaoyanga procjenjuje se na 9,3 milijarde dolara, zahvaljujući uspjeha njegove tvrtke Jiangsu Hengrui Medicine, koja se bavi proizvodnjom lijekova protiv tumora. Piše Novac.hr.

Nakon javne ponude dionica Hansoh Pharmaceuticala, Zhong i Sun mogli bi postati najbogatija obitelj na svijetu u farmaceutskoj industriji, a Zhong treća najbogatija Kineskinja, nakon dviju nekretninskih tajkunica, Yang Huiyan, predsjednice tvrtke Country Garden s bogatstvom od 21,4 milijarde dolara i Wu Yajun, predsjednicom Longfor Groupa s 10 milijardi dolara, prenosi Novac.hr.

Prema pisanju Bloomberga, Zhong je diplomirala kemiju 1982. godine na Sveučilištu Jiangsu Normal, a sve do početka 90-ih godina predavala je kemiju u srednjoj školi Yan'an. Svoju tvrtku Hansoh osnovala je 1995. godine. Bave se istraživanjem i proizvodnjom lijekova protiv raka, a lani su zabilježili 1,1 milijardu dolara u prihodima i 280 milijuna dolara dobiti.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok