Na ponovljenim izborima za gradonačelnika Istanbula ponovno je pobijedio oporbeni kandidat Ekrem Imamolu. Osvojio je više od 54 posto glasova i još teže porazio protukandidata iz vladajuće stranke predsjednika Erdogana - Binali Yildirima.

Odmah nakon što je to objavljeno na televiziji, Yildirim je čestitao pobjedniku i rekao kako želi da dobro služi Istanbulu, te da su današnji izbori dokaz kako demokracija u Turskoj savršeno funkcionira. Pristaše novoizabranog gradonačelnika slave na ulicama Istanbula.

Izbori su ponovljeni nakon što je Imamolu pobijedio u ožujku i preuzeo dužnost gradonačelnika, ali je Vrhovno izborno vijeće poništilo izbore zbog utvrđenih nezakonitosti. I turski predsjednik Erdogan bio je gradonačelnik Istanbula, a u kampanji je govorio: "Tko pobijedi u Istanbulu, pobjeđuje u Turskoj".

Gubitak najvećeg turskoga grada i glavnog financijskog središta zemlje, velik je udarac za Erdogana, neki to nazivaju njegovim najvećim porazom u karijeri i početkom kraja njegove dugogodišnje vlasti.

Imamoglua pristaše već smatraju opozicijskim liderom koji će biti u stanju suprotstaviti se Erdoganu na sljedećim predsjedničkim izborima 2023. i tada privesti kraju njegovu 20-godišnju vladavinu u Turskoj. (Hina)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok