Dugogodišnja previranja u austrijskoj biskupiji Gurk-Klagenfurt kulminirala su ovih dana kad je Vatikan smijenio upravitelja biskupije, monsinjora Engelbert Guggenbergera.

On je u ožujku ove godine zabranio Hrvatskoj biskupskoj konferenciji održavanje mise u Bleiburgu. Tada je kazao da je misa postala dio manifestacije koja se politički instrumentalizira i dio je političko-nacionalnog rituala koji služi selektivnom doživljavanju i tumačenju povijesti. Guggenbergera će privremeno naslijediti vojni biskup Werner Freistetter.

Službeni razlog smjene nije objavljen, no odluka ne iznenađuje kada se zna povijest odnosa u toj biskupiji te kritike koje je Vatikan više puta upućivao Guggenbergeru, a on ih uporno ignorirao. Neslužbeno se govori o discipliniranju Guggenbergera jer je prekoračio svoje ovlasti, ali se ne dovodi izravno u vezu s odlukom o Bleiburgu. I njegov je prethodnik, biskup Alois Schwarz lani problematizirao okupljanje u Bleiburgu, poslavši u HBK niz uvjeta, poput zabrane ustaških obilježja, koji moraju biti zadovoljeni, inače će u budućnosti misa biti zabranjena, što je njegov nasljednik i proveo u djelo.

Promjene u biskupiji rezultat su problema koji traju više od deset godina, a vežu se uz bivšeg biskupa Schwarza. On je krajem prošle godine otišao s čelnog mjesta biskupije Gurk-Klagenfurt i dužnost nastavio u St. Pöltenu. Od 2001., kad je papa Schwarza postavio za biskupa, stizale su priče o problemima i dubioznom biranju suradnika i savjetnika te osobnim nesnošljivostima unutar biskupije.

Tenzije su postale tako jake da su se i više crkvene instancije morale pozabaviti “slučajem Schwarz”, posebice zato što su se vjernici sve više distancirali od crkve.

No kad je Schwarz otišao, a za novog upravitelja bio imenovan Guggenberger, iznesene su optužbe o ozbiljnim financijskim makinacijama i o kršenju kanonskog prava i celibata. Iako je Vatikan zabranio objavu izvješća o radu biskupije, Guggenberger ga nije poslušao, već je objavio troškovnik koji je pokazao minuse u crkvenoj blagajni, goleme troškove i sumnjive transakcije. Naveo je i da je biskup kršio celibat zapošljavajući dvije žene koje su mu bile i partnerice.

Schwarz je optužbe zanijekao. Biskupija Gurk-Klagenfurt bila je i na dnevnom redu zasjedanja Austrijske biskupske konferencije ove godine, kad se spomenuo i slučaj zabrane mise na Bleiburgu. Predsjednik ABK, bečki nadbiskup Christoph Schönborn tada je kazao da je predsjednika HBK Želimira Puljića podsjetio da su biskupije, a ne ABK, nadležne za to pitanje.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok