Sve bih ponovno isto učinila, komentirala je slovenska ministrica Ksenija Klampfer, nekadašnja načelnica upravne jedinice Maribor, presudu slovenskog Upravnog suda koji je njezinu odluku iz 2017. o zabrani koncerta Marka Perkovića Thompsona proglasio nezakonitom.

S druge strane, zadovoljstvo presudom pokazali su i sam pjevač, njegov promotor u Sloveniji Milan Trol, koji je o odluci obavijestio javnost, kao i brojni obožavatelji.Navodi Večernji.hr.

Prijetnja nije dokazana

Ksenija Klampfer, sadašnja ministrica rada, obitelji, socijalnih pitanja i jednakih mogućnosti, naprasno je zabranila Thomsonov tad već rasprodani koncert, nakon što je policijska uprava Maribora procijenila da on predstavlja sigurnosnu prijetnju.

– U toj sigurnosnoj procjeni utvrđeno je da su moguća kaznena djela ili pozivanje na njih. Upravna jedinica slijedila je policijsku procjenu sigurnosti. Istodobno je najavljen i prosvjed protiv Thompsonova koncerta. Procijenili smo da postoji prijetnja životu, zdravlju i imovini ljudi, a sukladno odredbama Zakona o javnom okupljanju, koncert je zabranjen. Kad bi se i danas donijela takva sigurnosna procjena, postupila bih isto – komentirala je Ksenija Klamfer.

Thompsonov promotor Milan Trol odmah po zabrani burno je reagirao i podnio tužbu Upravnom sudu, ali i Europskom sudu za ljudska prava. Nakon više od dvije godine slovenski je sud donio presudu koja je procjenu policije i odluku upravne jedinice Maribor pobila točku po točku.

“Tužba je utemeljena. Svatko ima pravo organizirati javne događaje, priredbe i druga okupljanja i nitko nema pravo zabranjivati okupljanja, osim ako je zakonom drugačije odlučeno. To jasno navodi 39. član Ustava Republike Slovenije i Konvencija o ljudskim pravima. Sud je utvrdio da je organizator u pripremi koncerta napravio sve što je zakonom o javnom okupljanju bilo navedeno, te kako nije bilo nikakvog utemeljenog razloga da se unaprijed zaključi kako bi pjevač Marko Perković Thompson ili grupa gostiju mogli počiniti neko kazneno djelo”, kaže se u presudi.

Sud je odbacio policijsko izvješće koje kaže da je “postojala utemeljena vjerojatnost da će na koncertima sudjelovati pojedinci iz okruženja u kojima su zabranjeni koncerti te radikalni sljedbenici iz Hrvatske” te da “organizator nema uvid u kategoriju posjetitelja”. Ističu kako je veličanje ustaštva kažnjivo i po slovenskom kaznenom zakonu, no da u ovom slučaju ono nije dokazano. Naprotiv, smatraju kako je organizator učinio sve da spriječi nasilje ili narušavanje javnog reda. Trol je dokazao policiji da pomno prati prodaju karata, da su gotovo sve karte kupljene u Sloveniji, da je u inozemstvu kupljeno samo nekoliko desetaka. Ni policija ni upravni organ nije ni jednom odlukom država Austrije, Hrvatske, Kanade i drugih država dokazao da su koncerti zabranjivani zbog veličanja ustaštva. Također, promotor je prije koncerta objavio da je strogo zabranjeno unošenje spornih predmeta, znakova i natpisa na odjeći i drugih stvari koje bi poticale netrpeljivost.

Burne reakcije iz Hrvatske

– Očito je zato da mu je bila namjera takvo ponašanje i spriječiti – smatra sud.

Thompsonov promotor Milan Trol kazao je kako je zbog otkazivanja koncerta pretrpio moralnu i materijalnu štetu, ali da mu je plan što prije organizirati novi koncert.

– Sad se pokazalo da su upravna jedinica, policija i MUP kršili zakon po svim točkama. Kao običan, mali čovjek ne bih to očekivao od ljudi u koje bismo trebali imati povjerenja – rekao je Trol, dok je hrvatski pjevač na svojoj Facebook stranici objavio sadržaj presude. Odluka o zabrani Thomsonova koncerta izazvala je 2017. burne reakcije i u Sloveniji, ali i u Hrvatskoj. Premijer Andrej Plenković tada je na novinarsko pitanje o tome kako gleda na zabranu Thompsonovog koncerta odgovorio: “Nikako dobro.”

– Zatražili smo od hrvatske veleposlanice Vesne Terzić u Ljubljani da ispita o čemu se radi i da nas izvijesti o tome koji su razlozi za zabranu koncerta. Meni nije poznato koji bi to razlozi mogli biti – rekao je tada Plenković.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je, pak, prema riječima njezina tadašnjeg glasnogovornika, razgovarala sa svojim slovenskim kolegom i prenijela mu je mišljenje da je glazba tu da spaja ljude, a da su zabrane kontraproduktivne. Sada se otvara politička fronta u Sloveniji te opozicijske stranke traže smjenu ministrice Klampfer.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com