Momir Bulatović, bivši predsjednik Crne Gore (1990-1998) i nekadašnji predsjednik Savezne vlade SR Jugoslavije (1998-2000), preminuo je 63. godini, objavili su u nedjelju u podgorički i beogradski mediji.

Bulatović je diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Podgorici i kasnije postao asistent na predmetu Politička ekonomija i stekao titulu magistra ekonomskih nauka.

Poslije osam godina na čelu Crne Gore i sukoba u vrhu Demokratske partije socijalista (DPS), čiji je predsjednik bio od osnivanja, Bulatović gubi na predsjedničkim izborima od svog dotadašnjeg suradnika i premijera Crne Gore Mila Đukanovića.

Obojicu ih je predložila DPS, ali dva različita krila te stranke, pa je frakcija koju je predvodio Bulatović sa svojim pristašama, zbog zabrane korišćenja imena DPS, preuzela novo ime - Socijalistička narodna partija.

Ubrzo poslije smjene 1998. godine Bulatović je dobio ponudu tadašnjeg predsjednika SRJ Slobodana Miloševića da sastavi saveznu vladu.

Na toj dužnosti Bulatović je proveo nepune dvije godine, a crnogorski mediji navode kako je "imao neugodnu dužnost proglasiti stanje neposredne ratne opasnosti, a zatim i ratno stanje tijekom bombardiranja SRJ 1999. godine".

Vrijeme i mjesto pokopa nisu objavljeni. (Hina)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok