Tri hrvatska vojnika ranjena su u napadu u Afganistanu, objavljeno je na press konferenciji u prostorijama MORH-a. Ministar obrane Damir Krstičević pojasnio je o čemu se radi.

- Nažalost, rano jutros dogodio se napad na vozilo HV-a u Kabulu u Afganistanu. Prema zadnjim informacijama, imamo tri ozlijeđena hrvatska vojnika od kojih je jedan zadobio teške tjelesne ozljede glave i u životnoj je opasnosti. Ostala dvojica vojnika zadobila su teže ozljede, ali su van životne opasnosti. Konkretno se kod jednog radi o lomu noge, a kod drugog o ozljedi ruke. Radi se o izoliranom napadu, a svi ostali pripadnici hrvatskog kontingenta su na sigurnom. Naši časnici su s obitelji stradalog vojnika kako bi im pružili svu potrebnu pomoć i podršku. Rano jutros sam razgovarao s predsjednicom i s predsjednikom Vlade, oni su upoznati s ovim događajima - rekao je Krstičević, prenosi Jutarnji list.

Ministar je dodao da je sada najvažnije da se ozlijeđene vojnike zbrine i pruži im se sva njega.

- Žao mi je što se ovo dogodilo. Nema gore stvari od stradavanja vojnika. Suosjećamo s njihovim obiteljima. Bili smo jutros kod tih obitelji i ja ću nakon završetka ove konferencije otići u posjet obitelji najteže stradalog vojnika. Kao ministar obrane, spreman sam preuzeti političku odgovornost za ovaj događaj. Ministarstvo obrane i Vlada RH  pružit će svu moguću pomoć. Zgroženi smo ovim događajem, osuđujemo ovakav napad na hrvatske vojnike koji sudjeluju u operacijama diljem svijeta u potpori mira i sigurnosti. HV će se i dalje snažno boriti za demokratske vrijednosti, za mir i stabilnost u svijetu. Svi naši vojnici sudjeluju u mentorskim i savjetničkim ulogama. To je redovna aktivnost, svaki dan su oni išli u taj kamp, ali svaka operacija nosi svoj rizik, a sada smo se nažalost u to i uvjerili. Informirat ćemo vas o razvoju situacije. Također, svi pripadnici kontingenta su dobili uputu da se jave svojim obiteljima kako bi ih uvjerili da su na sigurnom. Naše misli i molitve su uz naše vojnike i njihove obitelji - zaključio je Krstičević.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok