Hamza bin Laden, sin nekadašnjeg vođe terorističke organizacije al-Qaide Osame bin Ladena, kojeg se često navodilo kao njegova mogućeg nasljednika na čelu ove mreže koja je proteklih 20-ak godina sijala smrt diljem svijeta, nije više među živima.

Javlja to američki NBC News pozivajući se na tri neimenovana američka dužnosnika koji navode da su do te informacije s vrlo visokim stupnjem pouzdanosti došle tamošnje obavještajne službe, prenosi Jutarnji list.

Dužnosnici nisu željeli iznositi detalje o okolnostima u kojima je Hamza bin Laden ubijen kao ni jesu li Amerikanci sudjelovali u operaciji lišavanja života. Odbili su kazati i gdje je usmrćen.

NBC News podsjeća da je Hamza bin Laden posljednji put u javnosti viđen na snimci koju je objavila al-Qaida prošle godine, a u kojoj je prijeti Saudijskoj Arabiji te je pozivao tamošnji narod na revolt protiv režima vladajuće dinastije.

Vjeruje se da je Hamza bin Laden rođen 1989. godine. Njegov otac je 1996. napustio rodnu Saudijsku Arabiju te je utočište našao u Afganistanu odakle je proglasio rat Sjedinjenim Američkim Državama, čiji je prethodno bio saveznik. Hamza se kao dječak pojavljivao na nekim video obraćanjima koje je snimao njegov otac Osama.

Osamu su pak u specijalnoj operaciji 2011. godine u pakistanskom gradu Abbottabadu ubili pripadnici američke postrojbe Navy SEAL. Hamza tada nije bio u društvu svog oca, ali otkriveni su dokumenti koji su sugerirali da ga je Osama kanio postaviti za svog nasljednika na čeli terorističke mreže.

U veljači ove godine američki State Department je raspisao nagradu od milijun dolara za bilo kakve informacije na temelju kojih bi mogli locirati Hamzu, kojeg su tada opisali kao 'vođu al-Qaide u nastajanju' koji je već prijetio Americi i njezinim saveznicima.

U Bijeloj kući, kako prenosi Jutarnji list, nisu htjeli službeno komentirati informacije o Hamzinoj navodnoj smrti.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok