Temperature zraka porasle su za 1,5 stupnjeva Celzija u odnosu na predindustrijsko doba, dvostruko više od globalnog prosjeka koji također uključuje temperaturu oceana, navodi Međuvladin panel o klimatskim promjenama (IPCC) u izvještaju objavljenom u četvrtak u Ženevi.

U novom izvješću naslovljenom kao "Klimatske promjene i zemljište" znanstvenici UN-a upozoravaju da se svijet suočava s visokim rizikom od suše, šumskih požara, otopljavanja leda i nestabilnom opskrbom hranom.

- Predviđeno je da rizici budu još ozbiljniji s povišenim temperaturama - navodi se u izvješću IPCC-a.

Na poljoprivredu, šumarstvo i ostale eksploatacije zemljišta otpada 23 posto emisije stakleničkih plinova izazvanih ljudskom aktivnošću.

IPCC se zalaže za globalnu promjenu ka većoj konzumaciji biljne hrane i manjoj konzumaciji mesa, naglašavajući da će to smanjiti emisiju stakleničkih plinova od uzgoja stoke i omogućit će da zemljište bude dostupnije za održivi razvoj.

Panel također poziva na napore za suzbijanje bacanja jestive hrane na koje otpada najmanje osam posto emisije stakleničkih plinova izazvane ljudskim aktivnostima.

Pored toga, IPCC ističe da bi lokalni farmeri, zajednice i domorodačke grupe trebali biti angažirani u održivo upravljanje svojim zemljištem, uključujući i metode na korištenju organskih materija na povećanju sadržaja ugljika u tlu.

Izvješće, ipak, upozorava da bi zemljište moglo imati samo limitirani kapacitet da djeluje kao takozvani upijač ugljika jer će trebati godine da se obnove šume, i zbog toga što su nove šume u riziku da ih prosjeku buduće generacije.

Očekuje se da vodeći političari razmotre zaključke IPCC na Akcijskom sumitu o klimi 23. rujna u New Yorku.

IPCC je upozorio u listopadu prošle godine da je limitirano globalno zagrijavanje s prosječnim rastom temperatura od 1,5 stupnjeva Celzijusa iznad predindustrijske razine -"moguće samo uz dalekosežne promjene bez presedana".

Na osnovu Pariškog sporazuma iz 2015. godine, zemlje su obećale da će održati rast globalne temperature znatno ispod dva stupnja - u idealnom slučaju ne više od 1,5 stupnjeva - u usporedbi s predindustrijskim razinama iz 19. stoljeća, prenosi dpa.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com