Svijet u posljednje vrijeme potresaju brojne katastrofe prouzročene klimatskim promjenama. Jedna od njih je i topljenje leda na Arktiku koje je dostiglo dramatične razmjere, što je zabilježeno kroz fotografiju koja je u lipnju obišla svijet - psi koji hodaju kroz vodu koja je nekada bila led.

Znanstvenici širom svijeta već godinama upozoravaju na katastrofe koje će se događati u svijetu ukoliko se ne počne voditi računa o klimatskim promjenama, prenosi Forbes.

Na Arktiku se u roku od 24 sata uspjelo otopiti 12,5 milijardi tona leda. Stručnjak za klimatske promjene Martin Stendel istaknuo je da je toliko leda dovoljno da cijelu Floridu pokrije s minimalno 13 centimetara vode ili da pokrije cijelu Njemačku sa sedam centimetara vode ili cijelu Dansku s pola metra vode.

Ova godina bilježi najtopliji lipanj i srpanj, što je rezultiralo topljenjem leda na Grenlandu, ali i Himalajima. Jedina svijetla točka na horizontu jeste činjenica da se ljeto bliži kraju na sjevernoj hemisferi, prenosi Klix.

Ono što znanstvenici sada naglašavaju jeste činjenica da se topljenje ovako velike količine leda nije trebalo desiti još minimalno 50 godina. Na Grenlandu sada vidimo promjene koje nisu predviđene za još nekoliko desetljeća, ističu znanstvenici.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok