Nevjerojatan slučaj dogodio se u sveučilišnoj bolnici Brno u Češkoj. Liječnici su na svijet donijeli dijete čija je majka doživjela moždanu smrt 117 dana prije porođaja. Majka je nakon carskog reza isključena s aparata.

Prije četiri mjeseca trudnica u Češkoj doživjela je moždani udar. Šanse da prežive ona i fetus bile su gotovo nikakve. No liječnici su unatoč moždanoj smrti majke uspjeli privesti trudnoću kraju, 15. kolovoza na svijet je stigla zdrava djevojčica teška 2, 13 kilograma i dugačka 42 centimetra. Javlja HRT.

- Kapa dolje našim kolegama anesteziolozima koji su savršeno osigurali i pripremili pacijenta te stvorili idealne uvjete za operaciju, komentirao je Lukas Hurban, ginekolog i opstetričar Sveučilišne bolnice Brno.

Moždana smrt majke proglašena je netom nakon što je dovezena u bolnicu. Odmah je započela borba za fetus, 27-godišnja žena stavljena je na aparate i redovito su joj pomicali noge kako bi simulirali hodanje i osigurali bolji razvoj ploda. Liječnici kažu da uspješan porođaj ne bi bio moguć bez potpore obitelji.

- Razvoj trudnoće pokazao je da fetus dobro napreduje i da se fizički razvija. Nismo uočili probleme u razvoju i to se moglo nastaviti. Naša je namjera bila prijeći prag od 28 tjedana, ili još bolje 32 ili 34 tjedna kada je dišni sustav dobro razvijen i fetus može samostalno disati nakon porođaja, kazao je Pavel Ventruba, šef ginekologije i opstetricije Sveučilišne bolnice Brno.

Djevojčica je predana na brigu ocu, teti i baki.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com