Većini Hrvata ne smeta ustaški pozdrav „Za dom spremni“ i ne bi ga zabranili.

Pokazuje to najnovije istraživanje koje je za RTL provela agencija Promocije plus.

Na pitanje podržavaju li nedavnu presudu Visokoga prekršajnog suda kojom se kažnjava pozdrav "Za dom spremni" iz pjesme "Bojna Čavoglave" Marka Perkovića Thompsona gotovo polovica, odnosno 48 posto od 1.300 anketiranih građana izjasnilo se da NE podržava presudu Visokoga prekršajnog suda.

Podršku sudskoj odluci dalo je 42 posto ispitanika.

Ne zna ili nema stav o tome njih osam posto, a dva posto ispitanika ne želi se izjasniti o ovoj temi.

Što se tiče glasača dviju najjačih parlamentarnih političkih stranaka HDZ-a i SDP-a oni su po ovom pitanju dijametralno suprotno opredijeljeni. Čak 70,5 posto HDZ-ovaca je protiv presude Visokog prekršajnog suda kojom se kažnjava pozdrav, jednako toliko SDP-ovaca podržava presudu. 

Na pitanje jesu li za zabranu pozdrava, većina se također izjasnila negativno.

Onih koji bi zabranili pozdrav manje je nego onih koji su protiv takve zabrane. Prema istraživanju RTL-a zabrani pozdrava protivi se čak 45 posto ispitanih. Za zabranu u svakom obliku je nešto više od 30 posto ispitanika, a za zabranu pozdrava, ali ne u znaku HOS-a, na grbu i spomenicima poginulim pripadnicima, gotovo je 13 posto ispitanih.

Oko tri posto građana bi "Za dom spremni" ostavili samo na spomenicima HOS-ovcima. Stav o ovome nema 8,5 posto ispitanika, dok se pola posto se nije željelo izjasniti.

Mnogim smeta što se toliko prostora danas daje raspravama o pozdravu.

Njih 28,4 posto kaže da "ZDS" mora otići u povijest, a Hrvatsku valja okrenuti budućnosti i završiti priče o 1941. i 1945. A 21,4 posto građana bi prekinulo sve rasprave o ustašama i partizanima na 30 godina. Oko 19 posto anketiranih smatra da je "ZDS" pozdrav kojim se u Domovinskom ratu koristio dio hrvatskih branitelja. 11,4 posto ispitanih drži ga povijesnim hrvatskim pozdravom, a ustaškim pozdravom iz Drugoga svjetskog rata doživljava ga devet posto ispitanika. Stav o pozdravu nema 6,5 posto ispitanih, a za tri posto njih pozdrav je neprihvatljiv, osim za iskazivanje pijeteta poginulim pripadnicima HOS-a. Nešto više od jedan posto ispitanika ne želi se izjasniti.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com